PROVINCIE GAAT 1.425 KM WATERLOPEN BEHEREN

Op vraag van de provincie en 51 Vlaams-Brabantse gemeenten heeft de Vlaamse Regering afgelopen vrijdag het waterlopenbeheer in Vlaams-Brabant ingrijpend veranderd. Bij de 950 km waterlopen die de provincie vandaag al beheert, komen er op 1 december 475 km bij.

Daarmee maken we een eind aan de versnippering in het waterlopenbehee. De vroegere indeling van de waterlopen in drie categorieën dateerde nog van 1967, vóór de fusies van de gemeenten.

Met de beslissing van de Vlaamse Regering worden in de gemeenten Aarschot, Affligem, Asse, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bever, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Galmaarden, Geetbets, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Herne, Hoegaarden, Huldenberg, Holsbeek, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenberg, Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Linkebeek, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Meise, Merchtem, Oud-Heverlee, Overijse, Roosdaal, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Ternat, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem, Zemst en Zoutleeuw waterlopen van de derde categorie geherklasseerd naar de tweede categorie en voortaan beheerd door de provincie.

Tegelijk gebeuren er ook enkele kleinere herschikkingen op waterloopvakken van eerste en tweede categorie.

De gedetailleerde gegevens van de stand van zaken van het huidige onderhoud en specifieke elementen worden vanaf nu verder geïnventariseerd door de medewerkers.

Vanaf 1 december, elk jaar het begin van het 'groot winteronderhoud' van de waterlopen, gaat de provincie dus het beheer van 475 km waterloop van de gemeenten overnemen. In het meerjaren­budget van de provincie verhoogt daarom het bedrag voor de actie 'waterlopenbeheer' van 3,4 miljoen euro in 2014 tot 5 miljoen euro per jaar.

Daarmee maken we een eind aan de versnippering in het waterlopenbeheer.

Tags: