De provincie Vlaams-Brabant geeft aan voorzieningen uit de bijzondere jeugdbijstand in totaal 150.000 euro voor 5 time-outprojecten. Het gaat om De Wissel uit Leuven, Alba uit Herent, Sporen uit Heverlee  en Tonuso uit Anderlecht. Een time-out wordt gevraagd als het gedrag van een jongere in een leefgroep te moeilijk wordt.

Wanneer het gedrag van een jongere in een voorziening voor bijzondere jeugdbijstand ontregelend werkt voor de rest van de groep, is het tijd voor een time-out. Vroeger werden jongeren die storend gedrag vertoonden  als straf een tijdje naar huis gestuurd of overgeplaatst naar een andere voorziening. Gelukkig is daar verandering in gekomen, niet in het minst omdat we verschillende projecten ondersteunen.
 
Een time-out biedt de jongere, zijn leefgenoten en de begeleiders, een afkoelingsperiode. Daarna kan de jongere met een schone lei starten. De begeleiders engageren zich om de begeleiding van deze jongeren verder te zetten.
 
Vanuit de time-out groeiden nieuwe initiatieven. (zie lees meer)

 
De volgende projecten krijgen elk een subsidie van 30.000 euro: 
Rizsas, dagbesteding bij een time-out in Holsbeek van De Wissel vzw uit Leuven
TOOL, een uitwisselingstime-out van Alba vzw uit Herent
Crisisontheming, een externe time-out van Alba vzw uit Herent
Reisburo/De Roulot, externe time-out van Sporen vzw uit Heverlee
KLiK, een externe time-out van Tonuso vzw uit Anderlecht
 
 
Overzicht van de projecten:
 
De Wissel vzw - dagbesteding Rizsas
Rizsas is een ervaringscentrum dat in 2003 opgestart werd voor dagbesteding voor jongeren in een time-out. Nadien werd de doelgroep uitgebreid naar jongeren die tijdelijk, niet in een regulier school- of arbeidscircuit terecht kunnen en jongeren in de begeleidingsvorm ‘begeleid zelfstandig wonen’
Rizsas organiseert een voltijdse dagbesteding met een zeer lage drempel, die uitnodigend, stimulerend en toch voldoende flexibel is. In 2011 startte De Wissel met het dagbestedingscentrum Rizsas. Vorig jaar vonden 68 jongeren, 44 meisjes en 24 jongens, hun weg naar Rizsas.
 
Alba vzw - het samenwerkingsverband TOOL en Crisisontheming.
 
TOOL (Time-Out projecten Overlegplatform Bijzondere Jeugdbijstand Arrondissement Leuven) ontstond in 2003 en organiseerde aanvankelijk uitwisselingstime-outs tussen voorzieningen bijzondere jeugdbijstand. Sinds 2007 is TOOL ondergebracht bij Alba vzw en ontstaan nieuwe formules van time-out waaronder werken op een boerderij of een woon-werkkamp, verblijf in een gastgezin en zeiltime-outs. Bij een woon- en werktime-out wordt de jongere tijdelijk - van 7 tot 12 werkdagen - opgevangen door en bij een particulier gezin. 
Dit jaar (2015) organiseerde Alba vzw voor 10 jongeren een werk- en verblijfstime-out, 4 verblijven in een gezin, 3 zeiltochten en verschillende uitwisselings-time-outs. De crisisontheming van Alba vzw is een specifieke vorm van time-out. Jongeren tussen 12 en 18 jaar zetten, onder begeleiding van een vrijwilliger, een 8-daagse voettocht op. Alba startte voor 164 jongeren een begeleidingstraject op en organiseerde 5 korte staptime-outs en 6 onthemende staptochten.
 
Sporen vzw – Reisburo/De Roulot
 
Het Reisburo, biedt een waaier van dagbestedingen onder de vorm van vrijwilligerswerk voor jongeren tussen 12 en 18 jaar die door een opeenstapeling van problemen en situaties een problematische school­loopbaan kennen en die kiezen voor een individueel traject op een leerplek.. De "reizigers" kunnen "een reis" (een leerplek) kiezen uit een 50-tal mogelijkheden die variëren van één dag, al dan niet met overnachtingen, tot korte of langere periodes. De "reis"-bestemmingen zijn zinvolle dagbestedingen, zoals bij land en tuinbouwbedrijven, dierenasielen, klusjesdiensten, zelfstandigen en natuur-verenigingen. In 2010 startte Sporen een tweede project De Roulot. Het is sinds vorig jaar geïntegreerd in Reisburo.
 
Beide projecten zijn actief in heel Vlaams-Brabant. Meer dan de helft van de jongeren woont of verblijft in de driehoek Leuven-Tienen-Aarschot.  

In 2015 ontving Sporen 64 aanmeldingen, 43 van jongens en 21 van meisjes, waarvan er uiteindelijk 41 trajecten opgestart zijn.
 
 
Tonuso vzw – KliK
 
KLiK is een dagbestedingsproject dat in 2009 opgestart is door Tonuso vzw en zich richt naar leerplichtige jongeren die uit de ‘schoolse boot’ vallen voor de regio Brussel en Halle-Vilvoorde.
Samen wordt gezocht naar een leerplek waar de jongeren opnieuw kunnen leren om contacten aan te gaan en hun sociale vaardigheden trainen. Door wekelijkse contacten met de jongere, zijn context en leerplek volgt KLiK het traject op.
Vorig schooljaar telde KLiK 43 aanmeldingen. De meeste deelnemers zijn 14 jarigen.

Tags: