De provincie Vlaams-Brabant investeert 50.000 euro in Het Balanske. 

De provincie Vlaams-Brabant gaat voor een inclusieve samenleving waarin mensen met een beperking gewoon kunnen meedraaien. 
‘Personen met een beperking hebben evenveel recht op plezier, op activiteiten, op afwisseling en ontspanning als mensen zonder beperking. Daarom investeren we 50.000 euro in Het Balanske om inclusieve kinderopvang te organiseren en de snoezelruimtes te vernieuwen’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor welzijn.  

Snoezelen is een activiteit specifieke activiteit voor mensen met een verstandelijke beperking.

dementie. De cliënt wordt gedurende kortere of langere tijd in een ruimte gelegd, waar gedempt licht, zachte muziek, geuren en meubilair dat een ontspannen houding toelaat, zoals een zitzak, een kalmerende invloed uitoefenen. 

Vernieuwde snoezelruimtes

De snoezelruimtes zijn al 20 jaar intensief in gebruik. Sommige ruimtes waren aan een grondige renovatie toe. De renovatie bestond zowel uit een technische renovatie als uit een inhoudelijke verbetering om de kwaliteit van het snoezelen te optimaliseren. Zo kwamen er aparte ruimtes, elk gericht op een bepaalde zintuiglijke prikkeling en een specifieke snoezelervaring. Dit zorgt ervoor dat personen niet overprikkeld worden maar tevens dat er meerdere personen tegelijkertijd kunnen snoezelen. In totaal beschikt Het Balanske nu over 7 snoezelruimtes. 

Inclusieve kinderopvang

Het Balanske wil ook tegemoetkomen aan de vraag naar inclusieve kinderopvang. De bedoeling is kwaliteitsvolle en pedagogisch sterke kinderopvang te bieden voor elk kind op voorschoolse leeftijd onafhankelijk van de zorgbehoefte. 
Om deze opvang te organiseren, moet Het Balanske een aantal beveiligingswerken en aanpassingswerken doen om te voldoen aan de richtlijnen van Kind en Gezin. 

Tags: