Van 12 april tot en met 15 mei 2015 vindt in de provincie Vlaams-Brabant 'Biermaand Vlaams-Brabant'plaats naar aanleiding van het Zythos bierfestival op 25 en 26 april 2015 in de Brabanthal (Leuven). Een maand lang worden in de provincie tal van activiteiten rond bier georganiseerd. Als een van de weinige Vlaamse gemeenten met een eigen stadsbrouwerij kan Aarschot niet achterblijven. De stadpakt uit met een volledig programma. Sterker nog, in Aarschot vangt de biermaand al iets eerder aan met de introductie van een nieuw bier van de stadsbrouwerij, de Aarschotse Duc.

>>> Lees meer

Nieuw Aarschots bier, de Duc

De Aarschotse Due is een donker bier met een ietwat zoete ondertoon. Met de introductie van de Due vervolledigt de stadsbrouwerij het drieluik van historische bieren die in het verleden in de Aarschotse brouwerij Tielemans gebrouwen werden. Met de zoetere smaak van Due heeft de Aarschotse stadsbrouwerij vanaf heden voor elk smaakpatroon wat wils: de zurige Aarschotse Bruine, de licht bittere Forto en nu dus ook de zoetige Due.

 

Bierweekend van de Aarschotse Bierwegers

Nieuwsgierigen kunnen de Aarschotse Due voor de eerste maal proeven op het bierweekend van de Aarschotse Bierwegers. Traditiegetrouw organiseert deze Aarschotse vereniging tijdens het paasweekend een grote bierproeverij. Dit jaar kunnen bierliefhebbers op zaterdag 4 april van 14 tot 2 uur en op zondag 5 april van 13 tot 24 uur terecht in de Gasthuiskapel van Cultuurcentrum Het Gasthuis. De toegang is volledig gratis.

 

Verdelers van de Aarschotse bieren

Natuurlijk kan je de Aarschotse Due, net zoals de andere Aarschotse bieren, ook proeven in't Bruine Cafe in Aarschot. En vanaf april 2015 vind je de Aarschotse bieren ook bij de lokale drankenhandelaars Pelgrims (Aarschot), Vercammen (Holsbeek) en Dranken Jeroen (Betekom).

 

Cafecultuur in de kijker

't Bruine Cafe neemt op zondag 26 april 2015 deel aan de Erfgoeddag. Van 14 tot 18 uur worden de lokale cafecultuur en het bijhorende erfgoed er in de kijker gezet. Oude verhalen en drankliederen worden vanonder het stof gehaald en jong en oud kunnen kennismaken met oude cafespelen zoals het tonspel of het tafelkegelspel. In de Museumtuin wordt ook een kegelbaan opgesteld.

Bierproeverij in 't Bruine Cafe

Op zondag 3 mei 2015 krijgt't Bruine Cafe Tommy Van Ouytsel, lid van de Aarschotse Bierwegers, over de vloer. Hij leert je de kunst van het bierproeven met de focus op zurige bieren. Ben jij een liefhebber van Geuze, Rodenbach en natuurlijk de enige echte Aarschotse Bruine? Kom dan zeker langs. Nadien kan je op cafe pronken met de kennis die je opdeed. Deelnemen kost 10 euro.

 

Fietstocht met proevertjes en hapjes van de streek

Op zaterdag 9 mei 2015 neemt reisreporter en bierkenner Bruno Loockx - auteur van het boek '100x proeven van straffe streekbieren' - je mee langs een gedeelte van de Bierseizoenenfietsroute. Hij begeleidt je op een tocht van 15 a 20 kilometer langsheen het prachtig glooiende landschap in en rond Aarschot. Onderweg kan je genieten van verschillende streekproducten en een lekker biertje. De fietstocht vertrekt om 14 uur aan't Bruine Cafe. Deelnemen kost 5 euro.

 

Stadswandeling met proevertjes

Toch eerder een wandelaar dan een fietser? Geen probleem. Op zondag 10 mei 2015 organiseert de Aarschotse Gidsenbond een geleide stadswandeling met als centraal thema - je kan het al raden - bier en streekproducten. Tijdens een wandeling van ongeveer 5 kilometer verrijken de gidsen je met het brouwerijverleden van de Demerstad. Ben je na de wandeling uitgehongerd? Ga dan zeker langs in't Bruine Cafe voor een frisse Aarschotse Bruine en een kleine versnaperingen. Deelnemen kost 5 euro.

 

Spreker in 't Bruine Cafe: nieuwste trends van het bier

Als de honger naar kennis en bier dan nog niet gestild is, krijgen geinteresseerden op vrijdag 15 mei 2015 nog een kans. Net als wijnkenners bestaan er bierkenners of zythologen. AGB Het Gasthuis heeft zytholoog Jef Van den Steen, bekend in Belgie en Nederland, uitgenodigd. Hij geeft in't Bruine Cafe een lezing over de nieuwste biertrends: van ipa's tot de nieuwe hype de saisoners. Deze lezing is volledig gratis.

 

Inschrijven?

Ben je klaar om op dit leerrijke en lekkere avontuur te gaan? Aarzel dan niet en schrijf je snel in voor een of meerderen activiteiten via toerisme@aarschot.be of 016 56 97 05. Wees er snel bij, want voor de fietstocht en de wandeling zijn de plaatsen beperkt.

 

Alles op een rijtje

Zondag 26 april 2015 van 14 tot 18 uur: Cafespelen, -verhalen en volkse muziek in 't Bruine Cafe.

Zondag 3 mei 2015 vanaf 14 uur: Bierproefsessie 'Leer de smaken van bieren onderscheiden' o.l.v. bierkenner Tommy Van Ouytsel in't Bruine Cafe.

Zaterdag 9 mei 2015 vanaf 14 uur: Bierfietstocht begeleid door reisreporter en bierkenner Bruno Loockx. Start: 't Bruine Cafe.

Zondag 10 mei 2015 vanaf 14 uur: Gidstocht langs het Aarschotse bierverleden. Start: 't Bruine Cafe.

Vrijdagl5 mei 2015 vanaf 19.30 uur: Lezing door zytholoog Jef Van Den Steen in 't Bruine Cafe.

Tags: