Het sociaal tewerkstellingsinitiatief De Vlaspit kan rekenen op 200.000 euro subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) om de bestaande bedrijfsgebouwen te vernieuwen. Met eigen middelen werd de voorbije maanden ook al een nieuwbouw van 600 vierkante meter opgetrokken. De Vlaspit kampte al langer met plaatsgebrek.

Bron hln: GEERT MERTENS

Nieuwe bedrijfsgebouwen voor De Vlaspit"Na een grondige studie door een architectenbureau is duidelijk geworden dat de bestaande infrastructuur van ons bedrijf, mits verbouwingen, een aanzienlijke plaats- en efficiëntiewinst oplevert", weet medewerkster Gerda Vandijck. Op dit moment kunnen er op de beschikbare oppervlakte van 196 vierkante meter slechts 140 pallets gestapeld worden. "Met de afbraak van de betonnen constructie (een restant van de vroegere parochiezaal, red.) kunnen op dezelfde oppervlakte tot 720 pallets worden gestockeerd", voegt ze eraan toe. "Samen met de nieuwe hal van 600 vierkante meter, die half september in gebruik wordt genomen, is het plaatsgebrek opgelost." Voor de renovatie van het bestaande gedeelte kan het tewerkstellingsinitiatief rekenen op noodzakelijke subsidies van EFRO. De werken zijn zopas gestart. "Zo kregen de gebouwen aan de voorzijde van de Basilieklaan al een grondige reinigingsbeurt en een waterdichte, warmte isolerende beschermlaag", klinkt het.
 

April 2015

"De renovatiewerken duren normaal tot april volgend jaar", weet directeur Monique De Dobbeleer. "Dan zal er een officiële opendeurdag plaatsvinden." De Vlaspit is onderverdeeld in twee vzw's. Met de vzw Sociale Werkplaats worden de bedrijfsactiviteiten 'kaarsen', 'kurk' en 'recyclage' beoefend. Ook het eetcafé en de catering is hieraan gekoppeld. De vzw Opleiding en Werkervaring omvat een groen- en poetsdienst. Verwacht wordt dat de activiteiten van De Vlaspit in de toekomst nog gaan groeien. Bij deze twee vzw's zijn in totaal zo'n honderd mensen aan de slag. "Het gaat om langdurig werklozen of mensen met een lage opleidingsgraad." Na een jaartje kunnen ze doorschuiven naar de reguliere arbeidsmarkt.

Tags: