Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

posticon Eerste prijs waterrobuust bouwen

Posted on di, 09/25/2018 - 10:04 by Monique Swinnen

Woonzorgcentrum Dommelhof en LAVA architecten winnen eerste prijs waterrobuust bouwen.

Onze provincie is gevoelig voor overstromingen. De materiele en psychologische schade die een overstroming met zich meebrengt is niet gering. Nochtans bestaan er voldoende technische mogelijkheden om architecturale projecten uit te werken die in harmonie zijn met het watersysteem. Via de prijs ‘Waterrobuust bouwen’  willen we dergelijke projecten in de kijker zetten en belonen. We stimuleren zo architecten en bouwheren om na te denken over hoe ze hun gebouwen kunnen wapenen tegen overstromingen. Zo kunnen we samenwerken om schade zo veel mogelijk te vermijden in de toekomst.

posticon Herstelling oever Maalbeek in Grimbergen

Posted on do, 03/27/2014 - 15:04 by Monique Swinnen

oever Maalbeek GrimbergenDe provincie Vlaams-Brabant voerde dringende herstellingswerken uit aan de de verzakte oever van de Maalbeek in Grimbergen.

Als waterloopbeheerder staan we soms voor verrassingen.  De gemeente Grimbergen meldde ons dat het rechtertalud van de Maalbeek verzakt was. We zijn meteen ter plaatse gaan kijken en hebben de herstelling onmiddellijk uitgevoerd. De kostprijs van de werken bedroeg 29.000 euro.

Door de verzakking was het beekprofiel van de Maalbeek sterk verkleind. Omdat het overstromings­gevaar in Grimbergen groot is, zeker langs dit deel van de Maalbeek, moest er snel gereageerd worden.

Door de verzakking was de buurtweg Hoge Beekkant, die pal naast de beek ligt, beschadigd. Hierdoor waren de aanpalende boerderij en de achterliggende percelen onbereikbaar voor voertuigen.

Over een lengte van 36 meter werd de oever helemaal hersteld met schanskorven die vastgezet zijn met houten palen. Het geheel werd afgewerkt met geotextiel en opnieuw ingezaaid zodat over enkele maanden de oever weer helemaal groen is.

De eerste melding kregen we op dinsdag 25 februari. Minder dan een week later, op maandag 3 maart, waren we al aan het werk. Met de goedkeuring van de eindstaat van de werken op 20 maart hebben we deze herstellingswerken binnen de maand afgesloten.

Tags: