Online versie nieuwsbrief

 

WELZIJN

Landelijke Kinderopvang laat ballonnen op ! >>>terug
336 onthaalouders en 96  kinderbegeleiders Stekelbees in 2014 in Vlaams-Brabant goed voor 1461 baby’s en peuters en 587 kinderen in buitenschoolse opvang.
 
Tijdens de  week van de opvoeding  brachten  zij een positieve boodschap.
Onthaalouders en kinderbegeleiders vertelden aan de  ouders wat zij aan hen waarderen als opvoeder.
Ouders konden op hun beurt complimenten, wensen en  leuke boodschappen formuleren die samen met 750 ballonnen de lucht in gestuurd werden.
 


Landelijke Kinderopvang laat 750 ballonnen op!

 


Sociale campus Halle vergroot welzijnsaanbod in Halle-Vilvoorde >>>terug

1559 m² nieuwe ruimte voor welzijn in Halle
 
De sociale campus Halle maakt deel uit van het Nederhem-project, een nieuwbouw naast het station van Halle. De sociale campus werd gerealiseerd op de gelijkvloersverdieping van 2 appartementsblokken, goed voor 1.599 m². De eerste partners die in het project instappen zijn de stad Halle, het Wit-Gele Kruis en het CAW.  De provincie Vlaams-Brabant investeerde 759.000 euro in de opstart van deze sociale campus.

Sociale campus Halle vergroot welzijnsaanbod in Halle-Vilvoorde.

Aarschot geef startschot voor Week van de Opvoeding >>>terug

De provincie geeft subsidies aan Vlaams-Brabantse besturen en lokale initiatieven pvoedingsondersteuning. 

We willen hiermee op een laagdrempelige manier opvoedingsondersteuning aanbieden aan gezinnen met kinderen. De klemtoon moet liggen op ontmoeting tussen ouders en kinderen, zoals infoavonden, samenspeeldagen of informele picknicks. Elke deelnemende gemeente krijgt 1.000 euro.
 
Kinderen dromen van buurt van de toekomst in Aarschot

Startschot Week van de Opvoeding in Aarschot (basisschool Bekaf)

 


LANDBOUW

Dag van de Aardbei 2015 >>>terug

Dag van de Aardbei viert diamanten jubileum

Dit jaar vierde het evenement zijn diamanten jubileum. De aardbeientelers stelden voor de 60ste keer de mooiste exemplaren van deze rode vrucht voor aan de bezoekers.
Op het programma stonden verder proeverijen met streekproducten, culinaire demonstraties, rondleidingen, een wandeling, een bedrijfsbezoek en randanimatie, allen in het teken van de aardbei. 

 

Dag van de Aardbei 2015 te Pamel - Roosdaal

Start aspergeseizoen in Vlaams-Brabant >>>terug

Het nieuwe aspergeseizoen is weer van start gegaan. Het ‘witte goud’ is een seizoensproduct van eigen bodem met een verhaal. Ook in Vlaams-Brabant. 

Tot en met 24 juni, het feest van Sint-Jan, kan de consument genieten van deze bijzondere groente. 

Tuinbouwer Goossens teelt verfijnde asperges

Het familiale tuinbouwbedrijf van Marc Goossens ligt in Malderen, vlakbij Klein-Brabant, de bakermat van de aspergeteelt. De lichte zandgronden lenen zich uitstekend voor de teelt van asperges.

Start aspergeseizoen Vlaams-BrabantEUROPA

Europese klas van het jaar. >>>terug

L6A van GBS Boortmeerbeek is Europese klas van het jaar ·     Fotomoment ·     Dinsdag 26 mei 2015 om 8 uur ·     GBS Boortmeerbeek  424 Vlaamse klassen deden mee aan ‘SpEUrnEUs’-wedstrijd over Europa. De winnende klas in Vlaams-Brabant is L6A uit GBS Boortmeerbeek. Deze mag zich voortaan ‘Europese klas van het jaar’ noemen. Voor meer dan 6000 leerlingen van 11 en 12 jaar is Europa niet langer een ver-van-mijn-bed-show. Zij namen deel aan SpEUrnEUs 2015. Gedurende vijf weken stapten ze op een virtuele bus voor een reis door de Europese Unie. Herman Van Rompuy was gids en buschauffeur van dienst. Op drie locaties, in Finland, Tsjechië en Portugal, konden de leerlingen hun kennis testen en punten verdienen. ‘We vinden het belangrijk dat al onze burgers, en in het bijzonder onze jongeren, grondig geïnformeerd worden over de rol van de Europese Unie in ons dagelijks leven. Speurneus, een online wedstrijd die leerlingen op een leuke manier veel leert over de geschiedenis, de lidstaten en de verwezenlijkingen van de Europese Unie, is daar een prachtig middel voor’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Europa.  Per provincie is er één winnaar. De winnende klas in Vlaams-Brabant is L6A uit GBS Boortmeerbeek. Op de tweede plaats staat klas 5B van GBS Boutersem en klas 5A van GBS De Verre Kijker uit Bekkevoort is derde geworden. Als beloning gaat de klas L6A van GBS Boortmeerbeek op 26 mei op uitstap naar Duin en Zee in Oostende

L6A van GBS Boortmeerbeek is Europese klas van het jaar. Voor meer dan 6000 leerlingen van 11 en 12 jaar is Europa niet langer een ver-van-mijn-bed-show. Zij namen deel aan SpEUrnEUs 2015. Gedurende vijf weken stapten ze op een virtuele bus voor een reis door de Europese Unie. Herman Van Rompuy was gids en buschauffeur van dienst.


Europese steun voor Hageland >>>terug


Hageland+ lanceert zijn eerste oproep voor het indienen van plattelandsprojecten binnen het Europese LEADER-programma. Binnen dit programma kunnen plattelandsinitiatieven rekenen op financiële steun van Europa, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant.

Hageland+ wordt aan gestuurd door een plaatselijke groep die is samengesteld uit 45 leden. Dit zijn 17 Hagelandse gemeenten, de provincie Vlaams-Brabant en vertegenwoordigers van partners actief in de regio.

Plattelandsprojecten die in aanmerking komen kan je hier terug vinden


TOERISME

Opening avonturenzone Halve Maan >>>terug

Om het aanbod in het Provinciedomein Halve Maan in Diest te vergroten, werd er tussen de kinderboerderij en het bezoekerscentrum Webbekoms Broek een zone aangelegd voor avontuurlijk spelen.

Een sterk punt is het speelse waterlint door het domein. Dit waterlint zorgt voor een variatie aan speelplekken en spelmogelijkheden.
 
Omdat het domein ook wil inzetten op evenementen is de kinderboerderij omgevormd tot een klein horecapunt en zijn er energiepalen op de evenementenweide geplaatst. 


Vlaams-Brabant en Leuven beter promoten >>>terug

Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Leuven gaan meer structureel samenwerken. Een eerste resultaat is een dagarrangement over de herdenking van de Eerste  Wereldoorlog voor fietsers, met een korting voor een bezoek aan de Leuvense Universiteitsbibliotheek en aan het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk’.

Vlaams-Brabant en Leuven beter promoten

Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Leuven hebben de voorbije jaren succesvol samengewerkt om het toerisme in de provincie en haar hoofdstad te ontwikkelen.  Onder meer rond het zakentoerisme en de promotie van het bieraanbod werden verschillende concrete projecten uitgewerkt.

 

 


Equitrail Vlaams-Brabant rond Brussel. >>>terug

Toerisme Vlaams-Brabant zet in op ruiter- en mentoerisme in de Groene Gordel. Er werd een bewegwijzerde, meerdaagse ruitertrail van 230 km rond Brussel uitgestippeld met daarbij nog 7 aansluitende dagtochten voor ruiters en menners die samen een netwerk vormen van 430 km.

De mooiste bossen, weidse vergezichten, kasteeldomeinen, valleien en heuvels, aangename ruiterpaden, maneges en picknickplaatsen. Amper te geloven dat de Groene Gordel op een steenworp van Brussel een echt paradijs kan zijn voor ruiters en menners.

Equatoriaal rond Brussel 430 km te paard in de Groene Gordel

De ‘Equitrail rond Brussel’ zal op zondag 14 juni ingereden worden met een groot publieksevenement in Kortenberg. De paardenliefhebbers worden verwacht aan de manege van de Centaurmenners in de Klein Vilvoordestraat 16 te Meerbeek-Kortenberg.

De kaart met gidsje is te verkrijgen aan 6 euro op de toeristische diensten en in de boekhandels of via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties .


 
Twitter
Monique Swinnen on Facebook
linkedin
ISSUU
 

Hoeven Proeven

Hoeve Proeven


MAG #67

MAG. #67 Vlaams-Brabant


Bloemen en bijtjes


Twitter Monique Swinnen on Facebook linkedin ISSUU

Voor nog meer nieuws uit uw provincie bezoek de website www.moniqueswinnen.be .
Voor meer info over de onderwerpen in deze nieuwsbrief of suggesties kan er altijd contact opgenomen worden met het secretariaat van gedeputeerde Monique Swinnen, email: monique.swinnen@vlaamsbrabant.be of tel.nr. 016 26 70 57