Het nieuwe provinciaal dossier ‘Wisselwerking tussen Vlaams-Brabant en Brussel’ brengt voor het eerst verhuisbewegingen, werk- en schoolpendel en cliëntenstromen in de welzijnsvoorzieningen tussen Brussel en Vlaams-Brabant in beeld. Hierbij werd gebruik gemaakt van bestaande data, maar het Steunpunt sociale planning organiseerde ook een eigen enquête bij de kinderopvanginitiatieven om een zicht te krijgen op de woonplaats van de opgevangen kinderen, iets wat tot nog toe niet gekend was.

Wisselwerking dossier tss Vlaams-Brabant en Brussel

Om een goed beleid vorm te kunnen geven, is een goed begrip van de huidige situatie immers onmisbaarDe bestaande studies bieden zelden een totaalbeeld en zijn soms onvolledig. Het ligt namelijk niet altijd voor de hand om vergelijkbare cijfers te verzamelen voor Brussel en Vlaams-Brabant, zeker in de welzijnssectoren, waar de gegevens even gefragmenteerd zijn als de bevoegdheden.

Bevolking Vlaams-Brabant groeit door verhuizers uit Brussel
Het grote aantal verhuizers uit Brussel is de drijvende motor achter de bevolkingsgroei in Vlaams-Brabant. De laatste vijf jaar zijn er meer dan 70.000 mensen verhuisd van Brussel naar Vlaams-Brabant. Dit zijn er dubbel zoveel dan de verhuizers die in die periode de omgekeerde beweging maakten. De grootte van deze verhuisstromen evolueerde niet sterk de laatste jaren. 
De verhuizers vanuit Brussel hebben meer dan vroeger een niet-Belgische origine hebben; bijna de helft had geen Belgische nationaliteit bij geboorte. Dit is  een weerspiegeling van de veranderde bevolkingssamenstelling in Brussel zelf. Op het vlak van leeftijd, gezinspositie en socio-economische positie is er niet veel veranderd. Het gaat meestal om jonge gezinnen, vaak met kinderen, die aan het werk zijn en een hoger inkomen hebben dan gemiddeld in Brussel. 
Het aantal verhuizers uit Brussel is heel wat groter in de (deel)gemeenten die het dichtst bij Brussel liggen. Het gaat zowat overal om jonge gezinnen, maar er zijn wel verschillen tussen 

de gemeenten op het vlak van origine en socio-economisch profiel. Nabijheid speelt daarbij een grote rol. De meerderheid van de verhuisbewegingen gebeurt naar naburige gemeenten, of wat verder weg in dezelfde richting. Bovendien liggen buurgemeenten aan weerszijden van de gewestgrens ook op socio-economisch vaak dicht bij elkaar. Zo hebben verhuizers naar het zuidoosten van de rand, die vooral uit het zuidoosten van Brussel komen, bijna allemaal hoge inkomens. In de Zennevallei is dat niet het geval. Op vlak van arbeidsmarktpositie zijn de verschillen echter heel beperkt. Het overgrote deel van de nieuwe inwoners is aan het werk. 

1/3 pendelaars in Brussel komt uit Vlaams-Brabant
Ook de dagelijkse verplaatsingen die men doet om naar het werk of naar school te gaan, kunnen een indicatie geven van de verwevenheid van verschillende regio’s. In dit dossier wordt zowel de woon-werk- als de woon-schoolpendel...  >>>lees meer

Tags: