Online versie nieuwsbrief


Geachte heer / mevrouw,

Vanaf 25 mei treedt de nieuwe Europese privacywetgeving (GDPR) in werking. Hierdoor worden uw persoonlijke data nog beter beveiligd en beheerd. 

Ik ga zorgzaam om met uw gegevens. Daar hebt u een goed gevoel bij en ik ook.
Als ontvanger van mijn nieuwsbrief, hebben we u steeds op de hoogte gehouden van belangrijk nieuws dat gerealiseerd werd door de provincie Vlaams-Brabant. Die band met u wil ik blijven onderhouden. In de toekomst zullen we u verder informeren over onze provinciale activiteiten, beslissingen, subsidies en zoveel meer.

Wenst u toch geen nieuws meer te ontvangen via e-mail? Klik dan onderaan deze pagina “Uitschrijven / Gegevens wijzigen” en pas uw gegevens aan.

Met vriendelijke groeten,

Monique Swinnen
Opening Demerbaken in Werchter

>>>terug

Wandelen tussen de kruinen van eiken.

De Demervallei is opnieuw een baken rijker. Toerisme Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Noord-Hageland realiseerden in Werchter een ontmoetingsplaats aan de Demer. Dit baken is het vijfde en laatste in zijn reeks.

Het Demerbaken in Werchter is een zwevend pad van 56 meter lang dat de bezoeker naar de kruinen van de eiken aan de samenloop van Dijle en Demer brengt.

 


Overnachtingen in Vlaams-Brabant in 2017 in stijgende lijn

>>>terug

Uit de voorlopige cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat er 2.032.932 overnachtingen werden geregistreerd. Dit is een toename van 10,3% ten opzicht van 2016. Vlaams-Brabant doet het hiermee beter dan het Vlaams gemiddelde (stijging van 5,7%).Meer dan 20 000 deelnemers in de Druivenstreek verwacht voor 32e editie van de Davidsfonds zoektocht.

>>>terug

Toerisme Vlaams Brabant investeerde samen met de gemeenten Tervuren, Overijse en Hoeilaart in de komst van de Davidsfondszoektocht naar de Druivenstreek. Deze zomer trekt de leukste zoektocht van Vlaanderen, door Vlaanderen Vakantieland ooit omschreven als de ‘Rolls-Royce onder de zoektochten’, van 2 juni tot 16 september naar de Druivenstreek.


Fietssnelweg Leuven-Mechelen populairste fietsroute.

>>>terug

De provincie Vlaams-Brabant telde vorig jaar 2.031.569 fietsbewegingen op 13 meetpunten. Op de drukst bezochte punten waren er in mei en juni meer dan 1.100 fietsers.

De populairste fietsroute is de fietssnelweg F8 Leuven – Mechelen met 264.532 fietsbewegingen op het meetpunt in Herent.
De Demerdijk in Werchter volgt op de tweede plaats, onder meer omdat Rock Werchter voor heel wat extra fietsverkeer zorgt.
De derde plaats is voor het meetpunt op de F3 Leuven-Brussel tussen Herent en Leuven. 
De meetpunten in het park van Tervuren (F29) en op de Kanaalroute Halle-Brussel (F20) sluiten de top 5 af.


 

Toerisme Vlaams-Brabant laat expats regio ontdekken via Bucket List

>>>terug

In en rond Brussel wonen naar schatting meer dan 250.000 expats. Deze internationals gaan graag op ontdekking in hun gastland. Met de Bucket List bieden we hen een website op maat, die hen doet proeven van de ‘couleur locale’ van onze regio.


Maarten Vangramberen wordt ambassadeur van het bloesemkunstwerk Pallox

>>>terug

 

 

Sinds een paar weken siert een indrukwekkend kunstwerk de Hoegaardse velden tussen Meldert en Hoksem. 

Maarten Vangramberen, bekend sportjournalist bij VRT, buurtbewoner én fervent jogger in de velden, is er dol op.   Het ligt op zijn dagelijks joggingparcours. 

 


Nieuwe fietskaart voor Vlaams-Brabant

>>>terug

 

 

Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde de nieuwe ‘fietskaart Vlaams-Brabant’. Deze kaart komt er naar aanleiding van een groot aantal trajectwijzigingen aan het fietsknooppuntennetwerk.Provincie strijdt tegen erosie in Tienen en Scherpenheuvel-Zichem

>>>terug

Provincie strijdt tegen erosie.

De strijd tegen erosie is één van de prioriteiten van de provincie Vlaams-Brabant. Daarom heeft de provincie, samen met de stad Tienen, de landbouwers en de VLM twee houthakseldammen aan de Oorbeeksesteenweg aangelegd en volgen er erosiewerken in de ruilverkaveling van Willebringen.

Van de vijf Vlaamse provincies heeft Vlaams-Brabant de meest erosiegevoelige bodem.
 

Tijdelijke strobalen dam voor de Kwalijkstraat 

Tijdens de hevige regenval van juni 2016 waren er meldingen van modder-en wateroverlast ter hoogte van het voetbalveld en woningen aan de Kwalijkstraat, afkomstig van bovenliggende akkers..

Er is reeds een ontwerp gemaakt voor een langgerekte erosiepoel onderaan de akker, langs de Kwalijkstraat, om de overlast te verminderen. Het afstromende water kan dan tijdelijk worden gebufferd en  vertraagd worden doorgelaten naar de riolering. Het sediment kan in de poel bezinken en komt niet meer op de straat en in de riolering terecht.

In afwachting van de aanleg van dit bufferbekken is er  met de landbouwer een akkoord bereikt om in mei een tijdelijke strobalendam aan te leggen met een lengte van 50 meter, in afwachting op de definitieve maatregel.
posticon Een vijfsterrenlandschap voor Boer en Natuur

>>>teru

Landbouwers erkennen het nut van boerennatuur maar komen er binnen hun klassieke bedrijfsvoering zelden aan toe om dit actief in te schakelen of hiermee te experimenteren. Het ontbreekt hen dikwijls aan voldoende (praktische) kennis en voldoende zicht op de concrete meerwaarde die biodiversiteitsacties kunnen leveren aan hun product of bedrijf. Dit project wil via een individuele benadering en begeleiding van landbouwers inzetten op het voorzien van nestgelegenheid, schuilmogelijkheid, corridors en voedselvoorziening voor nuttige en karakteristieke soorten in het landbouwgebied (o.a. door aanplantingen, het plaatsen van nestkasten, het inzaaien van bloemenweides,…).Provincie in de bres voor bijen

>>>terug

Op vrijdag 20 april opent de Tuinbouwschool van Merchtem, in samenwerking met de Imkersgilde Neerbrabant en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, een bijenhal in haar proeftuin. De provincie Vlaams-Brabant leverde 13.610 bloemenzaadzakjes aan 34 gemeenten. Met dit zaad kunnen de inwoners een bloemenakker aanleggen en zo mee helpen aan het overleven van de bij in onze regio. 

Dag van de aadbei gaat lekker lokaal.

>>>terug

Van 26 mei tot en met 3 juni zet de provincie Vlaams-Brabant, samen met de andere Vlaamse provincies, lokale streek- en hoeveproducten in de kijker tijdens de Week van de Korte Keten. Hiermee willen ze de afstand tussen klant en producent verkleinen. Bijzondere Vlaams-Brabantse projecten zijn de Smaakhoeve in het Hageland en de Dag van de Aardbei in Tildonk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twitter Monique Swinnen on Facebook linkedin ISSUU

Voor nog meer nieuws uit uw provincie bezoek de website www.moniqueswinnen.be
Voor meer info over de onderwerpen in deze nieuwsbrief of suggesties kan er altijd contact opgenomen worden met het secretariaat van gedeputeerde Monique Swinnen, email: monique.swinnen@vlaamsbrabant.be 
of tel.nr. 016 26 70 57