"Altijd weer" werken wij aan een warme
samenleving in Vlaams-Brabant


Online versie nieuwsbrief

WELZIJN


714.532 euro voor personen met een handicap >>>terug

De provincie Vlaams-Brabant investeerde dit jaar 714.532,63 euro in infrastructuurwerken en/of uitrustingskosten van voorzieningen en diensten voor opvang en ondersteuning van personen met een handicap.

11 rolstoelaangepaste studio’s voor De Mantel

In samenwerking met Den Ateljee vzw realiseert Huize Eigen Haard vzw een woonomgeving voor 11 personen met een beperking.
Den Ateljee is een kleinschalig dagcentrum in Wezemaal dat zich voornamelijk richt tot personen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH). 

>>> LEES MEERNu ook dagopvang in Molenbeek! >>>terug


Landelijke Thuiszorg opent CADO in Bekkevoort

Een CADO (Collectieve Autonome DagOpvang)  is speciaal bedoeld om zorgbehoevende personen dagopvang te bieden in een kleinschalige, huiselijke setting.  

De opvang werd gerealiseerd in een vroegere pastorij.
10 meest hartverwarmende vrijwilligers >>>terug

Chiro Hekeko uit Kessel-Lo, Kinderwerking De Kettekeet uit Leuven, de Weggeefwinkel uit Asse, Harpa vzw uit Leuven, de OCMW’s van Kortenaken, Halle, en Sint-Genesius-Rode, Noodopvang Demerkat uit Diest, het Roerhuis uit Leuven en Markant uit Haacht zijn organisaties met vrijwilligers die zich van harte inzetten voor een warme samenleving. Tijdens de ‘Internationale Dag van de Vrijwilliger’ worden de winnaars gehuldigd door de provincie Vlaams-Brabant.Landelijke Kinderopvang investeert fors in Aarschot >>>terug


De Trapperkes in Aarschot werd in 1994 ingebed in de campus van de dagkliniek van het Heilig Hart Ziekenhuis Tienen.

In 2010 werd het gebouw en de werking overgenomen door Landelijke Kinderopvang. Deze zomer werden de laatste verfraaiing- en aanpassingswerken afgerond. Alles samen een investering van meer dan 1 miljoen euro.

Het team van 14 begeleidsters onder leiding van Els Vandewijngaarden en Katherine Everts, zorgt voor de opvang van 65 kindjes.

Tot grote tevredenheid van de jonge ouders.

In groot Aarschot en Begijnendijk kunnen bijna 2000 kinderen voor dag- en buitenschoolse opvang bij Landelijke Kinderopvang terecht. Meer dan 100 medewerkers (onthaalouders, kinderbegeleiders, verantwoordelijken en logistiek personeel) staan in voor kwaliteitsvolte opvang.


EUROPA


Opening Jeugdhuis "DE ARK" >>>terug

Waar is de tijd dat jeugdverenigingen samen kwamen in een betonnenplaten chalet, onder een golfplaten dak of zoals in Waanrode een houten werfkeet. Toch staan er in het Hageland nog vele van deze onveilige en niet te verwarmen constructies, maar in Waanrode vandaag niet meer!

Dank aan de oudleiding, vrienden en het gemeentebestuur die dit project mee gedragen hebben. Vanuit de Leader Hageland middelen hebben we een mooie subsidie van 76.000 € kunnen geven aan deze KLJ.


Platteland plus projecten goedgekeurd >>>terug

Vijf Vlaams-Brabantse plattelandsprojecten krijgen via het Platteland Plus programma samen 446.000 euro provinciale en Vlaamse subsidies. Het gaat om projecten in Averbode, Asse, Langdorp, de 5 Demergemeenten, Zuid-Dijleland en de Hagelandse heuvels.

We hechten veel belang aan het behoud en de verdere ontwikkeling van het platteland. Niet alleen landbouw, maar ook recreatie en plattelandstoerisme, handel, historisch erfgoed, cultuur en ecologie zorgen voor  een dynamisch platteland. Het Platteland Plus programma is hiervoor een belangrijke hefboom. Voor de uitleg van de projecten zie lees meer >>> 

Volgende plattelandsprojecten krijgen steun van de provincie en Vlaanderen:

  • Abdij Averbode: versterken toeristisch-educatieve plattelandsbeleving Merode door Averbodium vzw
  • Hoeve Heierveld door MPC Sint-Franciscus in Asse
  • Langdorpse babbelzolder door het Hof van Vlaanderen vzw
  • Ontmoet de Demer door Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw
  • Wandelen (net)werkt. Een streekplatform voor toeristische ambassadeurs op het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Zuid-Dijleland door Toerisme Vlaams-Brabant vzw

TOERISME


In de bres voor het Brabants trekpaard >>>terug

Fokken stimuleren met premie
Om het aantal Brabantse trekpaarden te laten stijgen, voerde de provincie Vlaams-Brabant in 2011 de veulenpremie in. Fokkers in Vlaams-Brabant krijgen per geboren veulens van 2015 een premie van 200 euro. ‘van Vlaams-Brabant’ wordt toegevoegd aan de naam van de geboren veulens. De fokkers zelf hanteren het ondertussen als een van kwaliteitslabel.

Brabants trekpaard erkennen als erfgoed
De provincie Vlaams-Brabant wil het Brabants trekpaard laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. In opdracht van de provincie neemt Het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) de geschiedenis en het immaterieel cultureel erfgoed van  het Brabants trekpaard onder de loep.


LANDBOUW


Duurzame landbouw in Vlaams-Brabant >>>terug

De provincie Vlaams-Brabant bracht naar aanleiding van haar 20ste verjaardag het rapport ‘Duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw’  uit.

Meer info: het rapport over duurzame landbouw kan u downloaden via www.vlaamsbrabant.be/landbouwloket


 

 

vanaf nu te koop

 

 

Magazine Vlaams-Brabant #69

 

 

 

Witloof Verrukkelijk

 

Twitter
Monique Swinnen on Facebook
linkedin
ISSUU

Twitter Monique Swinnen on Facebook linkedin ISSUU

Voor nog meer nieuws uit uw provincie bezoek de website www.moniqueswinnen.be .
Voor meer info over de onderwerpen in deze nieuwsbrief of suggesties kan er altijd contact opgenomen worden met het secretariaat van gedeputeerde Monique Swinnen, email: monique.swinnen@vlaamsbrabant.be of tel.nr. 016 26 70 57