Online versie nieuwsbrief

Tussen de buien door ...


TOERISME
Inhuldiging Eddy Merckx route >>>terug

Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde vanuit Meensel-Kiezegem, het geboortedorp van Eddy Merckx, twee fietsroutes.

Comité 525 stippelde twee fietsroutes uit, genaamd naar wielerlegende Eddy Merckx vanuit zijn geboortedorp Meensel-Kiezegem. 

Er is een korte, recreatieve route van 30 km, die de knooppuntbewegwijzering van het Fietsnetwerk Vlaams-Brabant, gebruikt en is er een lange route van 70 km voor sportieve fietstoeristen. Deze route heeft een eigen, nieuwe bewegwijzering gekregen. 

Beide routes vertrekken aan wielercafé Het Boerenhof, Binkomstraat 12 in Meensel-Kiezegem en voeren door het Hageland. De routes bevatten enkele pittige hellingen en gaan onder meer langs het standbeeld van Eddy Merckx, de Vlooybergtoren, het kasteel van Horst en de Hagelandse fruit- en wijngaarden. 

Meer info en downloaden: www.toerismevlaamsbrabant.be/hagelandse-eddy-merckx-routeSven Nys Cycling Center bijna klaar >>>terug

Begin juli opening Sven Nys Cycling Center

vzw Toerisme Vlaams-Brabant, NV Balenberg, gemeente Tremelo en de Wielerbond Vlaanderen afdeling Vlaams-Brabant een unieke privaat-publieke ondertekende de samenwerkingsovereenkomst voor de exploitatie van het Sven Nys Cycling Center.WATER
Nieuw infopunt voor vragen over waterlopen >>>terug

Vind je zwerfvuil in een beek? Of belemmert een overmatige plantengroei het stromen van het water?  Welke beek stroomt er achter mijn tuin en wie beheert die? De beek is dichtgegroeid. Er is een boom in de waterloop gevallen. Er is een aannemer begonnen aan de waterloop in de straat: wat gaat die doen? Tot waar mag ik mijn afrastering van de tuin zetten? Hoever van de oever moet mijn tuinhuis staan? Aan wie moet ik toelating vragen om mijn oprit over de beek aan te leggen? Voortaan kan men met klachten of vragen over waterlopen terecht bij het ‘infopunt waterlopen’ van de provincie Vlaams-Brabant.

www.vlaamsbrabant.be/infopuntwater
infopuntwater@vlaamsbrabant.be
tel.: 016 26 75 02 (Ingrid Lansloot en Jan Blockx)


WELZIJN
De sociale woonwijk Bungenveld officieel geopend. >>>terug

De sociale woonwijk Bungenveld, bestaande uit 32 huurwoningen en 20 sociale koopwoningen, werd officieel geopend.

Schepen voor huisvesting Roger Mertens onderstreepte in zijn toespraak het belang van sociale huur- en koopwoningen op het grondgebied. Hij had het ook over het gemeentelijk toewijzigingsreglement waardoor eigen inwoners of mensen met een grote binding met de stad, voorrang krijgen bij de toewijzing. Ondertussen zijn 100 sociale woningen in Zoutleeuw bewoond.


Opening van De Switch >>>terug

Officiële (virtuele knip het lintje) opening van De Switch, voorziening in de Integrale Jeugdhulp. Samen met Luc Deneffe, Remi Stegen en Minister Jo Vandeurzen.


Week van de Opvoeding. Smakelijk daten in de kinderopvang >>>terug

52 gemeenten in Vlaams-Brabant krijgen financiële steun om van de week van de opvoeding lokaal een succes te maken. De provincie Vlaams-Brabant brengt daarnaast ‘Smakelijk daten in de kinderopvang’ uit. Dit boekje toont hoe de kinderopvang ouders, kinderen en buurt kan verenigen en laten genieten van samen koken en eten.

 

Voor het volledige aanbod: www.vlaamsbrabant.be/weekvandeopvoeding


Parkeerplaatsen voor mensen met handicap >>>terug

In Vlaams-Brabant zijn 45% van de parkeerplaatsen voor mensen met een handicap korter dan wettelijk voorzien, 16% van de parkeerplaatsen heeft geen uitstapzone. On Wheels bracht, op vraag van de provincie, de parkeerplaatsen voor mensen met een handicap in kaart.

Met vrij beperkte inspanningen kan de situatie zeer snel verbeteren. On Wheels bezorgde elke gemeente een overzicht van de gescreende parkeerplaatsen. Dankzij de provincie krijgen de gemeenten gratis advies door Inter als ze verbeteringen  willen aanbrengen.LANDBOUW
ASSE >>>terug

Bedrijfsgilde Asse plaatst binnenkort mobiele borden langs akkers en landbouwbedrijven van haar leden.

De Provinciale Landbouwkamer zet graag in op het verbeteren van het imago van land- en tuinbouw. Door infoborden over de verschillende teelten, zoals aardappelen, graan, prei, witloof, varkens, fruitteelt, melk- en vleesvee, komen voorbijgangers meer te weten over deze land- en tuinbouw.


ONS

Feest Landelijke Kinderopvang >>>terug

Landelijke Kinderopvang is in 40 jaar uitgegroeid tot de grootste dienst voor kinderopvang in Vlaanderen.

2010 onthaalouders en 1.153 personeelsleden (vooral kinderbegeleiders in de buitenschoolse opvang en in de kinderdagverblijven en ondersteunend personeel) staan paraat voor 53.000 kinderen! 

4000 zelfgemaakte papieren bloemen uit het Hageland.
Onze kinderen, kinderbegeleiders en ouders zijn samen spontaan aan het knutselen gegaan om deze viering op te fleuren met (papieren) bloemen. Het resultaat schitterde op ons feest in Genk. Het werd een indrukwekkend bloementapijt, een uniek kunstwerk dat door vele kleine en grote handjes met veel liefde is gemaakt.


STRAFFE STREEK

Pop-Up een Hoeve voorjaar 2017

>>>terug

Onder de naam Pop-up een Hoeve organiseert de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant in het Dijleland vijf belevingsweekends. Een unieke hoeve wordt in de lente 2017 omgetoverd tot een tijdelijke  belevingsrestaurant waar een heerlijk lokaal menu wordt aangeboden met hoeve- en streekproducten. We leggen de nadruk op het gemoedelijke, gezellige en natuurlijke kader waarin de consument en producent elkaar vinden.

Enkel de inwoners uit de gemeente en omliggende gemeente kunnen zich inschrijven om te komen genieten. Door de organisatie van Pop-Up een Hoeve trachten ze de korte keten te dynamiseren, het contact tussen consument en producent te bevorderen, enz...

Streekproducten Vlaams-Brabant is daarvoor op zoek naar vijf geschikte locaties voor deze belevingsdagen en doet een oproep naar de verschillende hoeves in het Dijleland. 


 

 


 


 


  

Twitter
Monique Swinnen on Facebook
linkedin
ISSUU

Twitter Monique Swinnen on Facebook linkedin ISSUU

Voor nog meer nieuws uit uw provincie bezoek de website www.moniqueswinnen.be .
Voor meer info over de onderwerpen in deze nieuwsbrief of suggesties kan er altijd contact opgenomen worden met het secretariaat van gedeputeerde Monique Swinnen, email: monique.swinnen@vlaamsbrabant.be of tel.nr. 016 26 70 57