Online versie nieuwsbrief

 "Vers witloof en mysterieuze bossen...
het is herfst!!"

 

 

 

 

LANDBOUW

Start grondwitloof seizoen in Kampenhout.

>>>terug

Start van het grondwitloof seizoen in Kampenhout. Dit jaar was er een prominente rol voor het Brabants trekpaard.Plukvers.

>>>terug

De provincie Vlaams-Brabant organiseert in oktober workshops over appelen en peren voor leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs.

Willen we kinderen én hun ouders bewegen tot gezonde voedingsgewoonten, dan moet er ook aandacht zijn voor sensibilisering en educatie. De provincie Vlaams-Brabant steunt scholen met de workshops ‘Plukvers’ hierin.20 jaar compostproef

>>>terug

Onderzoek naar inzet compost  voor een betere landbouw.

In opdracht van de provincie Vlaams-Brabant voert de Bodemkundige Dienst van België nu reeds twintig jaar onderzoek naar het optimale gebruik van compost in de akkerbouw. In 1997 legde ze op een veld in Boutersem een unieke lange-termijnproef aan met verschillende samenstellingen van compost. Op 19 september werd deze 20ste verjaardag gevierd door de onderzoekers, compostproducenten, landbouwers en vertegenwoordigers van landbouworganisaties.WATERLOPEN

 

Eerste hemelwaterplan in Herent

>>>terug

De gemeente Herent heeft het eerste afgewerkte hemelwaterplan van de provincie Vlaams-Brabant. Hiervoor krijgt ze van de provincie een financiële steun van 19.638 euro.

De aanleg van overstromingsgebieden en bufferbekkens is hierbij niet voldoende. Er zijn meer maatregelen nodig. Zo gaan we gemeenten aanmoedigen om via de opmaak van een hemelwaterplan een integrale visie uit te werken om het water maximaal ter plaatse te houden en niet versneld af te voeren.Herstel van Leigracht

>>>terug

Herstel van Leigracht zorgt voor betere afstroming van Leigracht in Zoutleeuw.

De provincie Vlaams-Brabant laat werken uitvoeren aan de Leigracht in Budingen (Zoutleeuw). De onderdoorgang onder de Grote Gete wordt er hersteld waardoor de Leigracht terug kan afstromen zoals ze vroeger deed. De kostprijs bedraagt 80.500 euro.WELZIJN

 

942.000 euro voor de bijzondere jeugdbijstand

>>>terug

De provincie Vlaams-Brabant geeft dit jaar in totaal  942.000 euro subsidies aan de sector van de bijzondere jeugdbijstand in Vlaams-Brabant. Zo krijgt Monte Rosa in Kessel-Lo 189.685 euro voor de renovatie van de begeleidingstehuizen in Herent en Kessel-Lo.

De bijzondere jeugdbijstand kampt nog steeds met een achterstand in Vlaams-Brabant. Ze heeft een tekort aan capaciteit,  een gebrekkige infrastructuur, maar ook te weinig diensten die de jeugdhulpverlening kunnen opnemen. 

Door financiële steun te bieden aan deze sector wil de provincie Vlaams-Brabant de hulpverlening voor jongeren en gezinnen die in een complexe leefsituatie zitten verder helpen uitbouwen. Daarom geeft ze dit jaar 942.000 euro subsidies aan 13 projecten uit Leuven, Ternat, Linter, Kortenberg, Herent, Anderlecht en Buizingen.

>>> De volgende voorzieningen kregen subsidies:95.000 euro voor dagopvang

>>>terug

Provincie helpt ouderen langer thuis te blijven.

De provincie Vlaams-Brabant geeft 40.000 euro aan Zorg Leuven voor de start van een Lokaal Dienstencentrum op de site van woonzorgcentrum Edouard Remy in Leuven. Landelijke Thuiszorg krijgt 50.000 euro voor een kleinschalige dagopvang voor ouderen in Meise en het OCMW van Opwijk 5.000 euro voor de organisatie van buurtzorg Den Hopstaak. 

De groep 75-plus wordt steeds groter. De meeste 80-plussers hebben een sociaal netwerk en trekken zich goed uit de slag. Maar de groep die zorg nodig heeft groeit. Het risico op vereenzaming stijgt met de leeftijd en het zorgaanbod groeit trager. Daarom stimuleren we initiatieven die dagbesteding voor ouderen organiseren.TOERISME


Fietsen langs vernieuwde Bruegelroute

>>>terug

Toerisme Vlaams-Brabant vernieuwde de Bruegel-fietsroute doorheen de Pede-vallei. Er kwamen nieuwe overzichtsborden, bewegwijzering en folder. Hiermee bereidt de provincie zich voor op het Bruegel-feest van 2019.

In 2019 is het 450 jaar geleden dat de wereldberoemde schilder Pieter Bruegel overleed. Dat jaar staat de toeristische promotie in het teken van deze Vlaamse Meester.

De 45 km lange route brengt de fietser doorheen de Pedevallei, het landschap waar Pieter Bruegel zijn schilderezel opstelde. De route kreeg een nieuwe bewegwijzering, nieuwe overzichtsborden en een nieuwe folder op 10.000 exemplaren.

Meer info: www.toerismevlaamsbrabant.be/bruegelrouteToerimse in Vlaams-Brabant doet het terug goed

>>>terug

Het Hageland en de Groene Gordel, de toeristische regio’s in Vlaams-Brabant, komen de mindere periode naar aanleiding van de aanslagen in 2016, stilaan te boven. Mede dankzij de inspanningen van Toerisme Vlaams-Brabant heeft de toeristische sector er een goed voorjaar en goede zomer op zitten.

Uit de cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat in Vlaams-Brabant het aantal overnachtingen in 2017 is toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. In de eerste 6 maanden waren er al meer dan 924.000 overnachtingen.

Te gast in B&B Hanewijk te WerchterPlattelandstour

>>>terug

Afgevaardigden van gemeentebesturen, bezochten Europese plattelandsprojecten. In Hoegaarden werden ze opgewacht door "greeters" voor de rondleiding langs Tuinen, kerk, brouwleerpad, de werkzaamheden in 't Paenhuys en de jeugdlokalen in het parochiecentrum. 

De Plattelandstoer begon in Diest, met ontbijt in het buurtrestaurant Beverbeekhuis en bezoeken aan het

Toerisme Vlaams-Brabant lokt publiek naar mysterieuze bossen

>>>terug

Toerisme Vlaams Brabant ontwikkelde, samen met de gemeenten Oud-Heverlee, Bierbeek, Huldenberg, Bertem en Kortenberg, een toeristische campagne rond mysterieuze bossen.

Dwalen door sfeervol verlichte bospaden of luisteren naar adembenemende legenden. Vanaf 27 oktober worden  in Oud-Heverlee, Bierbeek, Huldenberg, Bertem en Kortenberg, in het kader van ‘Mysterieuze bossen’, 5 magisch mysterieuze spektakels en tal van andere bosactiviteiten georganiseerd

De ‘tree of light’, een lichtgevend kunstwerk, het symbool van ‘Mysterieuze bossen’ start zijn rondreis  of light”, dat promotie voert voor deze campagne start zijn reis doorheen de gemeenten.

https://www.toerismevlaamsbrabant.be/bos

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twitter Monique Swinnen on Facebook linkedin ISSUU

Voor nog meer nieuws uit uw provincie bezoek de website www.moniqueswinnen.be
Voor meer info over de onderwerpen in deze nieuwsbrief of suggesties kan er altijd contact opgenomen worden met het secretariaat van gedeputeerde Monique Swinnen, email: monique.swinnen@vlaamsbrabant.be 
of tel.nr. 016 26 70 57