Provincie helpt ouderen langer thuis te blijven.

De provincie Vlaams-Brabant geeft 40.000 euro aan Zorg Leuven voor de start van een Lokaal Dienstencentrum op de site van woonzorgcentrum Edouard Remy in Leuven. Landelijke Thuiszorg krijgt 50.000 euro voor een kleinschalige dagopvang voor ouderen in Meise en het OCMW van Opwijk 5.000 euro voor de organisatie van buurtzorg Den Hopstaak. 

De groep 75-plus wordt steeds groter. De meeste 80-plussers hebben een sociaal netwerk en trekken zich goed uit de slag. Maar de groep die zorg nodig heeft groeit. Het risico op vereenzaming stijgt met de leeftijd en het zorgaanbod groeit trager. Daarom stimuleren we initiatieven die dagbesteding voor ouderen organiseren.

LDC’s werken het sociaal contact en de zelfredzaamheid in de hand en verhogen zo de levenskwaliteit van deze groep. Als zorgbehoevende ouderen overdag in de buurt terechtkunnen voor opvang of activiteiten betekent dit bovendien een adempauze voor de mantelzorger. Op die manier kan de zorg langer volgehouden worden, waardoor ouderen langer in de vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. 

De provincie Vlaams-Brabant gaf in 2017 in totaal  95.000 euro voor dagopvang van ouderen aan organisaties in Opwijk, Leuven en Meise.

 

Tags: