Herstel van Leigracht zorgt voor betere afstroming van Leigracht in Zoutleeuw.

De provincie Vlaams-Brabant laat werken uitvoeren aan de Leigracht in Budingen. De onderdoorgang onder de Grote Gete wordt er hersteld waardoor de Leigracht terug kan afstromen zoals ze vroeger deed.

De Leigracht loopt in Budingen (Zoutleeuw), ter hoogte van het knooppunt van de Steengrachtstraat en de Molenstraat, onder de Grote Gete door. 
Deze onderdoorgang is reeds enkele jaren in slechte staat. Hierdoor komt het water van de Leigracht niet meer onder maar ín de Grote Gete terecht. Anderzijds komt er, bij hoge waterstanden, water van de Grote Gete in de Leigracht terecht. De Leigracht is hier echter niet op voorzien, en het water kan hierdoor buiten haar oevers treden, met (plaatselijke) overstromingen tot gevolg. 

Het beheer van de Leigracht wordt uitgevoerd door de Watering van de Grote Gete. Omdat het herstel van deze sifon technisch niet zo eenvoudig is, vroeg de Watering hulp aan de provincie Vlaams-Brabant. 

Daarop hebben we de noodzakelijke werken gegund aan aannemer E.T.H. uit Geldenaken. De werken zijn half augustus gestart en zullen 40 werkdagen duren. Eind september zijn de werken klaar. De kostprijs bedraagt 80.500 euro.

 

Tags: