Afgevaardigden van gemeentebesturen, bezochten aan aantal Europese plattelandsprojecten. In Hoegaarden werden ze opgewacht door "greeters" voor de rondleiding langs Tuinen, kerk, brouwleerpad, de werkzaamheden in 't Paenhuys en de jeugdlokalen in het parochiecentrum. 

De Plattelandstoer begon in Diest, met ontbijt in het buurtrestaurant Beverbeekhuis en bezoeken aan het belevingscentrum Het Moment in Averbode, animatie aan de Demer in Zichem, landschapscentrum De Gors in Vissenaken, enz. Onderweg werd kennis gemaakt met bijvoorbeeld de vrijwillige "greeters" die kleine en grote bezoekende groepen opvangen in Hoegaarden, de werking van de abdijhoeve in Averbode, het project Hageland Digitaal (commercieel, toeristisch en administratief), het coöperatief wijnlabo, landschapsontwikkeling in de Getevallei... Onderweg met de bus werd nog een blik geworpen op een vakantieverblijf met woonwagens voor kansarme gezinnen en een multifunctioneel scoutsheem in Scherpenheuvel-Zichem.

Met de medewerking van lokale projectleiders en met de financiering door Hageland Leader+, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de Vlaamse- en de Vlaams-Brabantse overheid.

(bron: NB, Ramond Billen)

Tags: