Online versie nieuwsbrief


100 jaar geleden...

Het einde van WOI nadert.
Klaprozen toveren Panquinkazerne in Tervuren om tot vredessite

>>>terug

Van 20 juni tot 11 november wordt de Panquinkazerne in Tervuren omgetoverd tot een vredessite.
De klaprozeninstallatie ‘Maaiveld’ herdenkt er het einde van de Eerste Wereldoorlog.

De indrukwekkende en ingetogen installatie op het hoefijzerplein van de Panquinkazerne maakt de bezoeker stil. Het plein werd omgevormd tot een graanveld, bezaaid met klaprozen als symbool voor het leed en de hoop. In het midden is er een 100 meter lange loopgraaf van gestapelde boomstammen waar men kan doorwandelen en aan het einde heeft men een unieke kijk op de ruïne van het voormalige hertogelijk paleis en de vijvers in het park.

Landschapsarchitecten Sven Vangodtsenhoven en Hans Tuerlinckx van Art-Ex ontwierpen deze unieke landart-installatie.

De opening werd door het meisjeskoor Scala op de juiste toon gezet. Gratis te bezoeken tot 11 november.

>>> Lees meer


‘In de ogen van een vluchteling’ opent in Belevingscentrum van Tildonk

>>>terug

Sinds de Eerste Wereldoorlog zijn er onophoudelijk miljoenen mensen op de vlucht. Weg van het geweld en de oorlog, op zoek naar veiligheid en een nieuwe thuis. Kinderen, mannen en vrouwen, jong en oud. Vandaag zijn ze met 66 miljoen. Waarvoor zijn ze op de vlucht? Hoe ziet hun toekomst eruit?
‘In de ogen van een vluchteling’ vertelt in 4 modules en 1 workshop hun verhalen in het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk. Ze werd ontwikkeld door Art+Design Studio Luk van der Hallen.

Herman Van Rompuy bezoekt haikuboom in Tildonk

De kloostertuin van de Engelenburcht in Tildonk is een ideale plek om stil te staan bij oorlog en vrede. 100 jaar geleden werd het klooster ingenomen door de Duitse bezetter.

De haikuboom is een treurwilg met een unieke vorm, die zich midden in de tuin bevindt.
Onder de boom staat een zitbank waarop bezoekers kunnen plaatsnemen. De haiku’s kunnen gepost worden waarna ze door Den Ateljee uit Wezemaal, een bedrijf voor sociale economie, in duurzame plaatjes gegraveerd worden en aan de boom worden bevestigd. Ondertussen werden meer dan 100-tal haiku’s ingestuurd.

Peter van deze haikuboom is Herman Van Rompuy, de  meest begenadigde haikuschrijver van Vlaams-Brabant rijk. Ook een haiku van zijn hand siert de boom.
EXPO "De Groote Oorlog van Eugeen Van Mieghem"

>>>terug

Opening van de expo "De Groote Oorlog van Eugeen Van Mieghem" van zaterdag 16 juni tot en met donderdag 30 augustus in het Stedelijk Museum Aarschot. Tentoonstelling van oorlogskunstenaar Eugeen Van Mieghem. 69 kunstwerken uit privécollecties en het Eugeen Van Mieghem Museum, zijn samengebracht en aan het publiek getoond voor de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.


'Onze Vergeten Helden'

>>>terug

 

​Bij benadering 41.000 Belgische militairen sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op vraag van de families werden velen onder hen herbegraven op begraafplaatsen in de thuisgemeente. Nu, 100 jaar later, blijven er nog zowat 6.000 ‘gerepatrieerde graven’ over. Een plechtigheid in Bierbeek vraagt hier aandacht voor.

https://www.warheritage14-18.be/nl/event/onze-vergeten-helden


 

50ste herdenkingsplechtigheid voor oorlogsslachtoffers.

>>>terug

Al voor het 50ste jaar op rij bracht het Koninklijk Verbond van Veteranen van Z.M. Koning Leopold III, afdeling Hageland, hulde aan de bemanning van het vliegtuig dat de Duitsers op 22 juni 1943 neerhaalden boven Langdorp. De acht helden (vijf Engelsen, een Deen, een Australiër en een Nieuw-Zeelander) worden elk jaar op de derde zaterdag van juni geëerd met een indrukwekkende ceremonie.


Kunstproject "Diep in het geheugen van Papavers"

>>>terug

 

 

Het kunstproject herdenkt het einde van WOI met steun van de provincie Vlaams-Brabant. 
Initiatiefnemer: Maurice Heymbeeck

 


 

 


 

 

 

 VAN STAL!

 

 

Wonen langs een waterloop

 

 

Nieuwsbrieven

 

 

Twitter Monique Swinnen on Facebook linkedin ISSUU

Voor nog meer nieuws uit uw provincie bezoek de website www.moniqueswinnen.be
Voor meer info over de onderwerpen in deze nieuwsbrief of suggesties kan er altijd contact opgenomen worden met het secretariaat van gedeputeerde Monique Swinnen, email: monique.swinnen@vlaamsbrabant.be 
of tel.nr. 016 26 70 57