"De herfts is ingeregend,

wij trekken de wandelschoenen aan."


 Nieuw wandelboek smaakt naar meer

>>>terug

Het aanbod aan bewegwijzerde wandelpaden in Vlaams-Brabant is indrukwekkend. Onze provincie telt meer dan 3.200 km bewegwijzerde wandelingen en wandelnetwerken. Tel daar nog eens een pak lange afstandswandelingen, de GR-routes, bij en een 300 km digitaal wandelnetwerk en je hebt voor iedereen wat wils. Toerisme Vlaams-Brabant bundelde een selectie van deze wandelingen in het nieuwe wandelboek #dewandelprovincie. Dit boek moet wandelaars aanzetten om Vlaams-Brabant te bezoeken.

Om de kruisbestuiving tussen wandelen en logeren in de verf te zetten loopt er dit najaar een actie 2+1 gratis. Wanneer men van 15 oktober tot 15 december twee nachten boekt in één van de 50 deelnemende logies, trakteren de logies op één gratis nacht.

De wandelboek #dewandelprovincie is gratis verkrijgbaar bij de toeristische infokantoren en de logies van Vlaams-Brabant en kan men bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelboek

 

Nieuwe oproep voor innovatieve plattelandsprojecten

>>>terug

Uitnodiging plattelandstoer
 
 
Op het platteland staan we niet stil. De voorbije jaren werden heel wat mooie projecten gerealiseerd.  We bezoeken met een bus interessante projecten in de Brabantse Kouters. Laat je inspireren en wissel ideeën uit met andere plattelandsactoren. Lees hier meer over de projecten.
 

(H)Op Smaak

>>>terug

Als de hoge hopranken hun zachte geur verspreiden, is het tijd om te plukken en te feesten.

Affligem, Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Opwijk en Aalst vormen de oudste hopregio van Vlaanderen. De teelt zette hele dorpen aan het werk en de oogst gaat vandaag nog steeds gepaard met feest! Van 25 augustus tot 22 september 2019 trakterden deze gemeenten hun gasten op fietstochten, wandelingen, bierproeverijen, hoppluksessies en bruisende dorpsfeesten onder de noemer (H)Op Smaak.


Cohousing De Okelaar opent haar deuren

>>>terug
Het Gemeenschapscentrum en cohousing De Okelaar in Wolvertem opent, na zeven jaar van plannen en verbouwen, haar deuren. Dit plattelands project werd financieel ondersteund.


Nieuw kunstwerk op Hermansheuvel in Assent

>>>terug

De Hermansheuvel is een beschermde archeologische site uit het Midden-Neolithicum. In het verleden werden er grote concentraties stenen artefacten aangetroffen. Om de archeologische waarde te visualiseren, besliste de gemeente Bekkevoort om er een kunstwerk te plaatsen. Zes kunstenaars dienden een voorstel in en een jury koos het winnende ontwerp ‘Pionier’.

Het initiatief werd als plattelandsproject door de gemeente Bekkevoort ingediend bij het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER in het Hageland en ontving hiervoor 8.500 euro subsidies.


Geslaagde Dag van de Landbouw in Vlaams-Brabant

>>>terug

Op bezoek bij Peter en Veronique van fruitbedrijf De Coninck in Opwijk.


15 jaar Steunpunt Groene Zorg

>>>terug

Het Steunpunt Groene Zorg vzw bestaat 15 jaar. De organisatie ondersteunt land- en tuinbouwbedrijven die willen starten met het aanbieden van groene zorg. Ze zorgen ervoor dat de juiste zorggast op de juiste zorgboerderij terechtkomt.

Een voorbeeld is zorgboerderij Herendaelhof in Lubbeek. Elf jaar geleden zijn Luc Theys en An Verboomen gestart met hun zorgproject. Ze bieden voornamelijk activiteiten voor jongeren aan. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid over de verzorging van de dieren of het onderhoud van de planten.

Damiaan 10 jaar heilig

>>>terug
 
(buurt)feest op en rond het Damiaanplein op 12 oktober
Tien jaar geleden, op 11 oktober 2009,  werd pater Damiaan in Rome heilig verklaard. Naar aanleiding van die verjaardag vindt op zaterdag 12 oktober een Damiaanfeest plaats op en rond – waar kan het ook anders – het Damiaanplein in Leuven.
 
 

25ste verjaardag van de Pater Damiaanfamilievereniging.


 Belevingscentrum ‘14’-’18 in Tildonk viert 5de verjaardag met opmerkelijke voorstellingen

>>>terug
Het Belevingscentrum ‘14’-18 in Tildonk bestaat 5 jaar. Dit interactieve belevingscentrum in de Engelenburcht kreeg sinds de opening bijna 30.000 bezoekers over de vloer. Het centrum schetst vooral een beeld van de dagelijkse gebeurtenissen in Vlaams-Brabant tijdens de Eerste Wereldoorlog. In dit feestjaar staan er enkele opmerkelijke voorstellingen op het programma.
 
 

Op donderdag 3 oktober, aan de vooravond van Werelddierendag, staat de voorstelling ‘Cher Ami’ op het programma.
Tekenaars Ivan Adriaenssens, Roman Klochkov en Gustavo Garcia en de band Yuko maakten drie animatiefilms met live muziek. Ze lieten zich inspireren door waargebeurde verhalen van enkele opmerkelijke dieren, zoals een hond, een olifant en een aap, die in West-Vlaanderen aan het front vochten.
De voorstelling is genoemd naar de postduif Cher Ami die, door de levering van 12 belangrijke berichten in Verdun, veel levens wist te redden.

Meer info en reservatiewww.toerismevlaamsbrabant.be/agendatildonk

 
 

 

Online versie nieuwsbrief

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrieven

 

 

 

 

 

Twitter Monique Swinnen on Facebook linkedin ISSUU

Voor nog meer nieuws uit uw provincie bezoek de website www.moniqueswinnen.be
Voor meer info over de onderwerpen in deze nieuwsbrief of suggesties kan er altijd contact opgenomen worden met het secretariaat van gedeputeerde Monique Swinnen, email: monique.swinnen@vlaamsbrabant.be 
of tel.nr. 016 26 70 57