Vlabinvest versterkt zorgaanbod in Vlaams Brabant

Vlabinvest ondersteunde het afgelopen jaar voor 3.148.000 euro in 25 Vlaams-Brabantse zorgorganisaties die investeren in infrastructuur. Dankzij deze impuls stijgt het zorgaanbod in Vlaams-Brabant met zo'n 250 plaatsen.

Door de hoge grondprijzen in de Vlaamse Rand rond Brussel wordt het als maar moeilijker zorgaanbod te creëren. Daarom ondersteunde Vlabinvest in 2019 25 Vlaams-Brabantse zorgorganisaties in Asse, Bertem, Bierbeek, Diest, Dilbeek, Grimbergen, Halle, Herent, Herne, Huldenberg, Landen, Leuven, Machelen, Overijse, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen en Tremelo voor 3.148.000 euro.
Deze organisaties kunnen de zorgsubsidies gebruiken voor de aankoop van gronden en gebouwen, nieuwbouw of uitbreidingen van gebouwen als ook voor renovaties van voorzieningen voor personen met een handicap, kinderopvang, jongerenwelzijn, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg, wijkgezondheidscentra en algemeen welzijnswerk.

Vlabinvest Zorg werkt actief aan het wegwerken van de achterstand in de zorginfrastructuur.

Na het afsluiten van het tweede werkingsjaar kunnen we terugkijken op mooie resultaten. Tijdens de eerste 2 werkingsjaren hebben in totaal 66 initiatiefnemers een ondersteuningssubsidie ontvangen. Het gaat over 31 dossiers uit het arrondissement Leuven voor in totaal 2.076.000 euro en 35 dossiers uit de Vlaamse Rand voor in totaal 4.020.000 euro. Ook volgend jaar gaan we de ingeslagen weg verder zetten.

De gesubsidieerde infrastructuurinvesteringen creëren ook bijkomende zorgplaatsen.
Zo verhoogt het Vlaams-Brabantse zorgaanbod sinds 2018 met 187 plaatsen voor personen met een handicap, 288 opvangplaatsen voor baby’s en peuters, 50 plaatsen voor buitenschoolse kinderopvang, 5 plaatsen voor kortverblijf, 48 opvangplaatsen in de bijzondere jeugdzorg en 9 plaatsen in een centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning.
Daarnaast realiseren de zorgpartners bijkomende activiteiten en dienstverlening in een ontmoetingscentrum voor jongeren, een centrum voor geestelijke gezondheidszorg, een wijkgezondheidscentrum en een lokaal dienstencentrum.

Tags: