Tijdens de Open Monumentendag van zondag 11 september zet de provincie Vlaams-Brabant de deuren open van de kloosterschoolsite van de zusters ursulinen in Tildonk.

Het imposante voormalige klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen in Tildonk (Haacht) was destijds één van de grootste meisjeskostscholen in België. De site omvat een klooster, internaat, dorpsschool, boerderij en nuts- en siertuinen binnen een ommuurde omheining. Het succes van deze internationaal gerenommeerde onderwijsinstelling is af te lezen uit de rijke bouwgeschiedenis. Ondanks de variatie aan bouwstijlen straalt het geheel toch een bijzondere harmonie uit.

Dit complex maakt deel uit van het beschermd dorpsgezicht van Tildonk, met de pastorie en de Sint-Jan-de-Doperkerk.

Tijdens de Open Monumentendag krijgen de bezoekers de unieke gelegenheid om de grotendeels intact gebleven gebouwen met vaak originele aankleding en meubilair te bezoeken. Het is een unieke gelegenheid om de volledige site te kunnen bezoeken.

>>>

Een overzicht van de activiteiten:

Een rijke bouwgeschiedenis

·         De school - Sint-Angela-Instituut (middelbare school) 
De onderwijsinstelling, die zowel lager als middelbaar onderwijs aanbood, beleefde hoogdagen tijdens de belle epoque en het interbellum. Het pensionaat sloot haar deuren in 1977, terwijl de school in werking blijft tot op vandaag. De restauratie van deze gebouwen dringt zich op. 

             Vrij bezoek: feestzaal in art nouveau (laatste kans voor een bezoek voor de aanvang van de              

             restauratiewerken) en badzaal met faience

             Met gids: proclamatiezaal ‘Salle Sainte Marie’, belvedère met ‘Onze-Lieve-Vrouw in de 

             kogelkrans’ en klasgangen en -lokalen met fraaie vitrinekasten 

 • De kloosterboerderij - Vrije Basisschool Lambertzhoeve 
  Na meer dan een eeuw gehuisvest te zijn in het dorpsschooltje, verhuisde de vrije basisschool Sint-Angela in 2014 naar de kloosterhoeve die gerenoveerd is tot een hedendaags schoolgebouw. De kleuterschool kreeg de oorspronkelijke dorpsschool als thuisbasis. 
  Vrij bezoek: strijkatelier met stoomdroogkast
  Met gids: bakkerij met broodbakoven, droogzolder met goederenlift, aardappel- en graanzolder, koetsstallingen en paarden- en koeienstallen 

 

 • Het klooster - ‘Engelenburcht’: sociale campus en Ons Meeting Center 
  Nadat de zusters eind 2007 Tildonk verlieten, kwam het klooster in 2011 in handen van Ons. Het onlangs gerestaureerde complex is omgevormd tot een sociale campus en feest- en seminarieruimte Ons Meeting Center. 
  Vrij bezoek aan: 

o    overdekte pandgang en Belevingscentrum ’14 - ’18

o    imposante neogotische kloosterkerk

o    grafkelder met graven van 30 zusters

o    bibliotheek, kapittel- of recreatiezaal en refter
 

 • De sier- en nutstuin (vrij bezoek) 
  De groene oase tussen kloostergebouw en vaart, met parkzone, moestuinen, boomgaarden en serre is in 2013 in zijn oorspronkelijke staat heringericht. De siertuin is erkend als stiltegebied en de nutstuin krijgt opnieuw haar oude functie dankzij een duurzaam samentuinproject (Nieuwe Kloostertuin vzw). 

Rondleidingen en lezing

 • Rondleidingen in de school, het klooster en de boerderij: om 11 uur, 13 uur, 14 uur, 15 uur en 16 uur. 
  De gidsen zijn Lut Bellekens (directeur Basisschool Lambertzhoeve), Arthur Troch (directeur Sint-Angela Instituut), Jan Gordts (HAGOK), zuster Bernadette en Maurits Van Roost (auteur/fotograaf van publicatie ‘Tijdloos’). 
  De rondleidingen starten aan de ingang van de tuin (hek Kruineikenstraat).
 • Rondleidingen in de nutstuin door medewerkers van het samentuinproject: om 11 uur, 14 uur en 16 uur. 
 • Lezing over de restauratie en herbestemming van de Engelenburcht door Ludo Bekkers (a33 Architecten). Om 16 uur in zaal Angela (ingang via Engelenburcht). 

 

Familiezoektocht en klimmuur (6+) – Monumentenwacht Vlaams-Brabant

‘Loop in de voetsporen van zuster Ursula en herbeleef 11 september 1927’ is een creatieve zoektocht met doe-opdrachtjes, opgesteld door de monumentenwachters. 
Wie weet welke geheimen je onderweg allemaal ontdekt op je tocht! Alle jonge speurders krijgen een verrassing. 
De wachters van Monumentenwacht Vlaams-Brabant staan klaar om jong en oud te vertellen over hun werking. Ze helpen ook bij je klim op de klimmuur. 
 

Sint-Jan-de-Doperkerk (open van 12 tot 18 uur)

Bezoek deze van oorsprong 13de-eeuwse kerk met waardevol meubilair en kunstschatten van de 16de tot de 18de eeuw. In deze parochiekerk was J. Lambertz pastoor tussen 1815 en 1866. Hij is de stichter van de Tildonkse ursulinengemeenschap die dankzij hem vanaf 1818 beschikt over een klaslokaal in een bijgebouw van de pastorie. 

Brochure over bouwgeschiedenis van de kloosterschoolsite

Op Open Monumentendag ontvangt men de mooi geïllustreerde brochure ‘Een oord van schoonheid’ waarin men meer kan vernemen over de bouwgeschiedenis van de kloosterschoolsite en over de restauratie en herbestemming.

 

 

Praktische info:

 

Datum: zondag 11 september van 10 tot 18 uur

Plaats: Sint-Angela-Instituut, Lambertzhoeve en Engelenburcht,  Kruineikestraat 5, 3150 Tildonk

 

 

 

 

Tags: