Een maand lang genieten van hop en bier.

Van 28 augustus tot 25 september worden er onder de noemer ‘(H)op Smaak’ tal van activiteiten over hop en bier georganiseerd.
Deze hopmaand is een initiatief van Toerisme Vlaams-Brabant in samenwerking met de gemeenten Affligem, Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Opwijk en Toerisme Scheldeland dat de stad Aalst vertegenwoordigt, en het projectpartnerschap ‘Landschap van Erembald tot Kravaalbos.

Het land van de hop

Wie in de zomermaanden de heuvelachtige streek van  Affligem, Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Opwijk en Aalst doorkruist, wordt er getroffen door de groene hopstaken op de velden.
Dankzij de vruchtbare leemgronden bloeide de hop weelderig. Sinds de 14de eeuw ontstond er een rijke hopcultuur. Men ontdekte dat bier beter bewaard kon worden door toevoeging van hop. Vandaar dat hop en bier onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Als de metershoge hopranken hun zachte hopgeur over de streek verspreidden, was de tijd rijp voor de pluk. Deze traditie zette ooit hele dorpen aan het werk. En net zoals toen wordt er tijdens en na de pluk vrolijk gefeest. 

(H)op Smaak

‘Om deze traditie in ere te houden, werd er in een samenwerkingsverband tussen Toerisme Vlaams-Brabant, de gemeenten Affligem, Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Opwijk en Toerisme Scheldeland dat de stad Aalst vertegenwoordigt, en het projectpartnerschap ‘Landschap van Erembald tot Kravaalbos’ een hopmaand in het leven geroepen’, zegt  Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme, streekproducten en land- en tuinbouw. ‘ (H)op) Smaak start op 28 augustus met de feestelijke hoppluk in Londerzeel en wordt afgesloten op 25 augustus met een hopfeest in Opwijk’.

Tijdens deze hop maand kan men kennis maken met de beruchte hopduvel. Er zijn hopfietstochten. Men kan de hopbellen voelen en ruiken tijdens een wandeling tussen de hoge hopranken. Men kan de strijd aangaan tijdens de hopplukwedstrijden, meedoen aan de dorpsfeesten of geniet van lekkere arrangementen en heerlijke bierproeverijen.

Het volledige programma werd opgenomen in een handige en overzichtelijke folder die men kan raadplegen of downloaden via www.verliefdopvlaamsbrabant.be/hop

Tags: