Boeren met Klasse’ zit in de lift. Dit provinciaal netwerk bundelt momenteel 98 Vlaams-Brabantse land- en tuinbouwbedrijven die hun deuren openzetten voor groeps- en klasbezoeken. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de start. Ook het aantal bezoekers zit in een stijgende lijn. Vorig jaar waren er dat 22.000, wat het totaal aantal brengt op 160.000 bezoekers.

‘Boeren met Klasse’ zit in de lift. Dit provinciaal netwerk bundelt momenteel 98 Vlaams-Brabantse land- en tuinbouwbedrijven die hun deuren openzetten voor groeps- en klasbezoeken. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de start. Ook het aantal bezoekers zit in een stijgende lijn. Vorig jaar waren er dat 22.000, wat het totaal aantal brengt op 160.000 bezoekers.
 

Boeren met Klasse is een succes

‘We willen via ‘Boeren met Klasse’ de afstand tussen de landbouwers en de consumenten van hun producten, vooral de leerlingen van de lokale scholen verkleinen. De tijd dat er in elke klas een boerenzoon of -dochter zat, ligt immers allang achter de rug. De formule is een succes. Dit jaar sloten twintig nieuwe bedrijven zich aan’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.

‘Boeren met Klasse’ zijn akkerbouwers, fruit- en groentetelers en veehouders, maar ook wijnbouwers, kwekers van wijngaardslakken en gamba’s.

Ook het aantal bezoekers groeit jaarlijks. In 2017 bezochten 22.000 personen een boerderij uit het netwerk. In totaal zitten de ‘Boeren met Klasse’ aan meer dan 160.000 bezoekers op 8 jaar.

‘De bedrijven liggen goed verspreid over de hele provincie’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. ‘In de buurt van elke school bevindt zich wel een boerderij die de deuren openzet. Alle leden zijn herkenbaar aan een gevelbordje. Ter promotie worden alle bedrijven ook opgenomen in een overzichtskaart die jaarlijks wordt aangepast’.
 

Quina Hoeve wordt lid van Boeren met Klasse

Eén van de nieuwe bedrijven die is toegetreden tot het ‘Boeren met Klasse’-netwerk is De Quina Hoeve uit Tielt-Winge. Dat is een gemengd varkensbedrijf met akkerbouw.

‘Wij vonden onze eigen boerderijfeestjes zalig en willen andere kinderen de kans geven hun verjaardag te vieren als een echte boer of boerin’, zeggen Cindy en Cathy van De Quina Hoeve. ‘De leukste kinderfeestjes en zomerkampjes vind je op een boerderij. Daarnaast kan je onze boerderij ook bezoeken met je klas, sportclub of vereniging’.

Niet alleen boerderijbezoeken

Heel wat bedrijven uit het netwerk van ‘Boeren met Klasse’ spitsen zich niet alleen toe op bezoeken van scholen of verenigingen. Op sommige boerderijen kan men vergaderen of logeren. Ook worden er kinderfeestjes, boerderijkampen of teambuildingactiviteiten georganiseerd.

 

Tags: