Week van de opvoeding: bij Landelijke Kinderopvang Hageland draait alles in de soep!

De week van de opvoeding heeft dit jaar als thema : Opvoeden is samen lachen, huilen, praten, eten…  
De onthaalouders van Landelijke Kinderopvang Hageland leggen de  focus op “samen eten”.  Dagelijks maken ze voor de opvangkindjes gezonde, verse, gevarieerde maaltijden klaar.  

Uit een studie die de Provincie Vlaams Brabant liet doen, bleek dat in onze regio kinderen onder de drie jaar een veel hoger obesitascijfer halen dan in de rest van de provincie. Reden genoeg om in te zetten op gezonde voeding! 

Landelijke Kinderopvang denkt  samen met de ouders na over het motiveren van (jonge) kinderen om gezond te eten.  Onze ervaring is dat kinderen van nature heel nieuwsgierig zijn en graag op ontdekking gaan.  Kinderen die groenten  ruiken, voelen, zelfs mee spelen of mee bereiden, zijn meer geneigd  om te proeven.  

Onthaalouders hebben de mogelijkheid om samen met de kinderen te koken.  Kinderen worden betrokken bij patatjes wassen, worteltjes schrapen, fruit snijden .. Bij  sommige onthaalouders zaaien kindjes zelfs groenten en kruiden.  Het samen verzorgen en oogsten vinden ze helemaal top!

Kinderen eten ook met de ogen, vandaar het belang van gezelligheid aan tafel.  De onthaalouders van Landelijke Kinderopvang  volgden  vorig jaar een workshop “tafeldecoratie”. Ze kregen  tips om van een gewone tafel een bijzondere feesttafel te maken voor kinderen.  Bij de meeste onthaalouders wordt er gefeest bij verjaardagen, maar ook omdat de lente begint of de eerste herfstblaren vallen.

Heel de maand mei tot begin juni gaan er, in het kader van de Week van de opvoeding,  allerlei “soepmomenten” door in de  regio.  

Een greep uit wat ze op het programma hebben staan of wat ze reeds deden : 

>>> Lees meer

  • Kinderen gingen met de Kiddybus (reuzebuggy) naar de Colruyt groentjes en fruit kopen.  Van de groentjes maakten de peuters een heerlijke soep en het fruit werd een smoothie.
  • Ouders kregen een lege brooddoos mee met een infoblad  vol tips om een gezond ontbijt samen te stellen.  Kinderen kwamen de ochtend erna glunderend de opvang binnen met een brooddoos in allerlei vormen, kleuren en smaken.  Sommige ouders bleven mee ontbijten.
  • De onthaalouders van Kortenaken organiseerden een beweegvoormiddag met een proevertjesbuffet van soep tot fruittussendoortjes.  Onthaalouders deelden hun recepten met de ouders.
  • De onthaalouders van Geetbets/Rummen organiseren een Smaakbeurs waar ze ouders en kinderen laten proeven, gratis workshops aanbieden, een diëtist vragen beantwoordt van ouders…  zondag 4 juni tussen 14u en 17u, Ketelstraat 52 Rummen (tuin buitenschoolse kinderopvang)
  • Workshop Tafeltje Dekje in Tienen : Hoe maak je tafel tot een feesttafel? zondag 21 mei van 10u tot 13u, Vrijetijdscentrum Tienen, Sint-Jorisplein 20
  • Soepmomentjes met de ouders en de kinderen bij het afhalen. Zijn nog niet allemaal bekend, maar kunnen bij mij de komende weken opgevraagd worden.

Meer info en foto’s  : rroosen@landelijkekinderopvang.be 

 

Wat betekent Landelijke Kinderopvang?

Momenteel werken we met 70 onthaalouders in Regio Hageland, maar dat is niet voldoende om alle ouders van kinderopvang te kunnen voorzien.  We willen ons team versterken met gemotiveerde, pedagogisch sterke kandidaten.

Maandelijks wordt er een infomoment voorzien waar geïnteresseerden zich kunnen informeren over de voorwaarden van de job van onthaalouder. In Diest centrum, Kortenaken, Geetbets, Linter, Hoegaarden, Tienen hebben we nog ruimte om kandidaten aan te werven.

Meer info: Hageland@landelijkekinderopvang.be – 070/246 041 – www.landelijkekinderopvang.be