De provincie Vlaams-Brabant heeft door een respectvolle restauratie en functionele uitbreiding nieuw leven geblazen in een stuk waardevol Leuvens erfgoed. Op 6 september wordt het vernieuwde 16de-eeuwse Wijnpershuis ingehuldigd, de bijbehorende bouwhistorische publicatie voorgesteld en het aansluitende programma van Open Monumentendag onthuld.

Het Wijnpersgebouw, gelegen op de site van de provinciale school De Wijnpers, werd in 1551 door de Sint-Geertrui-abdij gebouwd. Het deed dienst als pershuis bij het verbouwen van de druiven die op de heuvelflanken werden geteeld. Sindsdien kreeg het gebouw verschillende functies om in 2003 zijn deuren te sluiten. 

We zagen al snel dat dit mooi bewaarde, unieke gebouw in Vlaams-renaissance-stijl een nieuw leven verdiende. We zijn blij dat de restauratie nu afgelopen is.

De open herbestemming van het beschermde gebouw vroeg om een verzoening tussen functionaliteit, veiligheid en toegankelijkheid, en maximaal behoud van kenmerkende elementen met getuigeniswaarde. Zo werd de weg geëffend voor een ontwerp van restauratie met een minimale uitbreiding met een afzonderlijk volume van één bouwlaag dat nauw samenwerkt met het historisch pand. 

Tijdens Open Monumentendag op 10 september stelt de provincie Vlaams-Brabant het gerestaureerde Wijnpershuis in de kijker. Het publiek kan het pand op die dag exclusief bezoeken tijdens gegidste rondleidingen

 

Tags: