Half miljoen euro voor 4 plattelandsprojecten in Vlaams-Brabant

Vier  Vlaams-Brabantse plattelandsprojecten krijgen, via het Europees Programma voor Plattelandsontwikkeling, samen 400.706 euro Europese, provinciale en Vlaamse subsidies. Het gaat om projecten in Herne, Bierbeek, Huldenberg, Oud-Heverlee, Boutersem en Hoegaarden.

Als streekmotor zorgen we voor de behoud en de verdere ontwikkeling van ons platteland. Niet alleen landbouw, maar ook recreatie en plattelandstoerisme, handel, historisch erfgoed, cultuur en ecologie versterken een bloeiend platteland. Deze subsidies zijn hiervoor een erg belangrijke hefboom.

De volgende plattelandsprojecten werden goedgekeurd:

  • T’ Goed eten van het gemeentebestuur van Herne
  • Bierbeeks Bier, roerend erfgoed op een onroerende erfgoedsite van de Ruisbroekmolen vzw
  • Buitenbrug van Leren@Vaart
  • Brabants trekpaard, proefprojecten in het kader van innovatieve en duurzame land- en bosbouw van de provincie Vlaams-Brabant

Goedgekeurde projecten oproep 2019

Omgevingskwaliteit door Investeringen:

T’ Goed eten

't Goed Eten zal in het Gemeenschapscentrum Dominicanessenklooster in Herne een knooppunt zijn van ontmoeting op basis van gezonde en duurzame voeding. Om de activiteiten mogelijk te maken, is een renovatie van het klooster-bijgebouw nodig. Hiervoor krijgen ze een subsidie.

 

Indiener: gemeentebestuur Herne

Totale projectkost: € 244.875 

Subsidie: € 159.168,75 

 

 

Bierbeeks bier, roerend erfgoed op een onroerende erfgoedsite

Bierbeek heeft wel een biergeschiedenis, een bierlegende, veel bierliefhebbers en verenigingen maar geen eigen bier. Het terug op de kaart plaatsen van Bierbeekse bieren speelt in op een behoefte en is een grote toeristische troef voor de gemeente met ‘Bier’ in de naam. Hiervoor zullen ze de Ruisbroekmolen restaureren en zullen ze de ontvangst- en tentoonstellingsruimte toegankelijk maken. 

 

Indiener: De Ruisbroekmolen vzw

Totale projectkost: € 197.546

Subsidie: € 128.404,90

 

BUITENbrug

Het project BUITENbrug gaat de strijd aan tegen kinderarmoede op het platteland in de gemeentes Huldenberg, Oud -Heverlee, Bierbeek, Boutersem, Hoegaarden. Een brugfiguur zal op zeer laagdrempelige manier gezinnen verder helpen en in contact brengen met de bestaande dienstverlening.  

 

Indiener: Leren@Vaart

Totale projectkost: € 54.250 

Subsidie: € 35.262,50 

 

 

Brabants trekpaard. Proefprojecten in het kader van innovatieve en duurzame land- en bosbouw.

Het Brabants trekpaard staat symbool voor landbouw, platteland, werkkracht, authenticiteit, eerlijkheid, goedmoedigheid én ook voor de toeristische identiteit van onze regio's. Na het wegvallen van de oorspronkelijke landbouwfunctie van het trekpaard zoekt dit project mee naar

nieuwe bestemmingen om dit erfgoed op lange termijn in stand te houden. Er zijn twee proeftrajecten op terrein: in een landbouwsetting en in de bosbouw. Daarbij wordt de economische rendabiliteit gemeten en ook breed aan de betrokken sectoren gecommuniceerd. 

 

Indiener: Provincie Vlaams-Brabant

Totale projectkost: € 119.800 

Subsidie: € 77.870

Tags: