De provincie Vlaams-Brabant trekt 260.000 euro uit om Merchtem beter te beschermen tegen wateroverlast. Er komt een nieuw overstromingsgebied langs de Puttenbeek in Opwijk en het bestaand overstromingsgebied op de Grote Molenbeek aan de Smidsestraat in Mollem wordt dubbel zo groot. De werken starten op 26 september.

De Stambeek en de Grote Molenbeek zorgen in Merchtem regelmatig voor problemen. Vooral de Maurits Sacrestraat en de wijk Gasthuis hebben te maken met wateroverlast. 
Al enkele jaren investeert de provincie Vlaams-Brabant in de aanleg van buffergebieden. Die houden bij hevige regenval het overschot aan water tegen. 

'Tot nu toe konden we 46.000 m3 water opvangen in vier aangelegde overstromingsgebieden', zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen. 'De afgelopen paar jaar werd die capaciteit al een paar keer volledig aangesproken. Daarom breiden we die capaciteit nu uit met 28.000 m3. De kans dat straten en huizen in Merchtem nog onder water komen wordt daarmee

een heel stuk kleiner’.

Het bestaand overstromingsgebied Smidsestraat op de Grote Molenbeek in Mollem wordt uitgebreid door het afgraven van een langsliggend perceel. Met een deel van de uitgegraven grond legt de provincie een langs- en dwarsdijk aan in de vallei van de Puttenbeek in Mansteen. Op die manier ontstaat er een nieuw buffergebied langs de Puttenbeek, een zijloop van de Stambeek.

Tags: