'Erkend Vlaams-Brabants streekproduct'Streekproducten Vlaams-Brabant vzw heeft het label ‘Erkend Vlaams-Brabants streekproduct’ een aantal jaar geleden in het leven geroepen. Ondertussen hebben verschillende producenten dit label geïntegreerd in hun werking. Om hen in de kijker te zetten, krijgen zij van de provincie Vlaams-Brabant en vzw Streekproducten Vlaams-Brabant een certificaat

De meerwaarde van dit label voor de streekproducenten is dat zij zich nu kunnen onderscheiden van de vele lokale producten die onze provincie kent. Met een erkend Vlaams-Brabants streekproduct weet men voortaan dat het product niet alleen een duidelijke band met de regio heeft, maar dat het ook bij de producent ter plekke wordt gemaakt én dat het al minstens 5 jaar wordt geproduceerd. Voor de consument die meer en meer op zoek gaat naar authentieke streekproducten, kan dit label zeker en vast helpen in zijn zoektocht.

De producenten vragen het label zelf aan. Het gaat om een promotielabel, en dus geen kwaliteitslabel. Daarvoor heb je andere instanties. Wij zijn heel trots om mee te delen dat wij ondertussen al 48 producenten (zie lijst) hebben die het label voor minstens één product hebben. In totaal zijn  135 producten bekroond met label “Erkend Vlaams-Brabants streekproduct”. Om hen te erkennen voor al het werk en hun passie die zij in hun producten steken, overhandigen wij hen het certificaat.
 
Het label en de bijhorende verwijzing naar Vlaams-Brabant is voor ons als lambiekbrouwerij erg relevant. Lambiek is namelijk onlosmakelijk verbonden aan de deelregio Pajottenland & Zennevallei omwille van de exclusieve micro-organismen die er in de lucht circuleren en die zorgen voor een spontane, wilde gisting van de bieren. Ook is het voor ons belangrijk dat we met dit label misschien wel hét streekproduct van Vlaams-Brabant, namelijk de lambiek, mee kunnen promoten. Bovendien is het voor ons een manier om het lokale karakter van onze familiebrouwerij, die reeds 6 generaties actief is, extra in de verf te zetten. We zijn immers verankerd in Vlaams-Brabant en steeds meer consumenten hechten ook belang aan producten uit de streek. We beschouwen dit label alvast als een enorme erkenning.
 
‘Voor ons is dit label een erkenning voor al de jaren dat we al wijn maken’, zegt Jos Vanlaer van Wijnkelder Kluisberg. ‘Het label staat bovendien voor een aantal waarden die ook voor onze klanten belangrijk zijn. Sommigen van die klanten kennen het label trouwens van op andere streekproducten, waardoor het zelfs een hulpmiddeltje wordt in hun zoektocht naar Vlaams-Brabantse streekproducten. Kortom, voor ons biedt het label zeker een toegevoegde waarde aan onze wijnen’.
 
Meer info: www.straffestreek.be/labels