De provincie Vlaams-Brabant gaf in 2018 6,4 miljoen euro voor 17 fietsprojecten in de gemeenten Asse, Bekkevoort, Dilbeek, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Kapelle-op-den-Bos, Kortenberg, Leuven, Londerzeel, Machelen, Oud-Heverlee, Pepingen, Roosdaal, Wemmel en Zaventem.

Investeren in fietssnelwegen 

Het voorbije jaar investeerde de provincie Vlaams-Brabant 3,1 miljoen euro in nieuwe stukken fietssnelweg op de F212 Asse-Brussel in Zellik, de F24 Leuven-Tienen in Leuven, de Ringfietssnelweg FR0 in Machelen en de F3 Leuven-Brussel in Kortenberg.

Vorig jaar hebben we ook veel investeringen voorbereid. We verwachten de komende jaren grote uitgaven voor de aanleg van fietssnelwegen. We hebben in 2018 ook studies opgestart om nieuwe fietssnelwegprojecten te plannen en te ontwerpen.
 

21 km nieuwe bovenlokale functionele fietspaden

In 2018 kregen Dilbeek, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel,; Oud-Heverlee, Pepingen, Roosdaal, Wemmel en Zaventem 3,3 miljoen euro voor 14 fietsinfrastructuurprojecten op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk.

Dat is goed voor 21,1 km nieuwe en veilige fietspaden.

De subsidies voor de fietssnelwegen en functionele fietsinfrastructuur komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% of voor fietssnelwegen zelfs 100% gesubsidieerd worden.
Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.
 

Bekkevoort werkt aan recreatief fietspad 

Voor de verbinding van toeristische en cultuurhistorische attracties is er een bovenlokaal recreatief fietsroutenetwerk. Fietsen langs de fietsknooppunten is populair. Ook hiervoor kunnen gemeenten 40% subsidies krijgen van de provincie.

In 2018 ontving gemeente Bekkevoort 17.500 euro voor de heraanleg van de Wijndries.