Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde de nieuwe ‘fietskaart Vlaams-Brabant’. Een belangrijke vernieuwing zijn de 26  aansluitingen van Vlaams-Brabantse fietsroutes met het fietsnetwerk in Waals-Brabant.

De nieuwe ‘fietskaart Vlaams-Brabant’ kwam er naar aanleiding van een groot aantal trajectwijzigingen aan het fietsknooppuntennetwerk. Een belangrijke meerwaarde hierbij zijn de aansluitingen met Waals-Brabant.
 

26 verbindingen tussen Vlaams- en Waals-Brabant

Het Vlaams-Brabantse fietsnetwerk telt 26 verbindingen met het netwerk in Waals-Brabant. In 2014 kwamen de eerste verbindingen tot stand tussen de Vlaams-Brabantse en Waalse fietsknooppunten. Dat was met het fietsnetwerk van Wallonie Picarde in de provincie Henegouwen. Op dat moment waren de fietsverbindingen tussen Vlaams- en Waals-Brabant beperkt tot de 3 RaVeL-routes in Halle, Hoegaarden en Landen.

Eind 2016 lag een eerste voorstel van effectieve fietsknooppuntverbindingen tussen Vlaams- en Waals-Brabant op tafel.
Beide provincies stelden deze in 2017 samen op punt en vandaag zijn de 26 verbindingen een realiteit. Vlaams-Brabant is hiermee 30 km aan trajecten en 23 knooppunten rijker.

Nieuwe perspectieven voor fietstoerisme

Belangrijker dan de extra kilometers en knooppunten zijn de vele extra mogelijkheden aan uit te stippelen fietstochten tussen beide provincies. Deze zijn eindeloos. Dit betekent niet alleen nieuwe uitdagingen voor fietsers, ook de gemeentelijke toeristische diensten zien de mogelijkheden voor nieuwe fietsproducten toenemen. De toeristische organisaties van Vlaams- en Waals-Brabant denken alvast samen na over provinciegrensoverschrijdende fietsprojecten.

Beide provincies vernieuwden hun fietskaart met extra aandacht voor continuïteit over de provinciegrenzen. Zo vermeldt de Fietskaart Vlaams-Brabant extra fietslussen in Waals-Brabant en legt ze de link met de fietskaart Waals-Brabant. Ook in de routeplanner van Vlaams-Brabant zijn deze extra lussen beschikbaar.

De nieuwe fietskaart is te koop aan 7 euro in de boekhandels en toeristische infokantoren of online via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties
Fietsroutes kunnen online gepland worden via www.toerismevlaamsbrabant.be/fietsrouteplanner

Tags: