Werken vredesbeiaard Aarschot starten in maart 2018.

Na een lange en grondige voorbereiding wordt de Vredesbeiaard van Aarschot dit jaar een feit. Op maandag 22 januari 2018 gaf de Aarschotse gemeenteraad groen licht hiervoor. Zo wordt Aarschot de vijfde beiaardstad in het Hageland, naast Diest, Scherpenheuvel, Tienen en Zoutleeuw. Ook wordt Aarschot de vierde martelaarstad met een beiaard, na Dendermonde, Dinant en Leuven.

De beiaard is een streekeigen Vlaams instrument dat voor het eerst gebouwd werd in Oudenaarde in 1510. In de lage landen vind je meer dan de helft van de 600 beiaarden ter wereld. Ook Aarschot telde in 1578 al een mooie beiaard, maar die werd helaas vernietigd tijdens de Spaanse Furie. 

De nieuwe beiaard ligt de Aarschottenaren nauw aan het hart. Er werd al 223.399,50 euro gestort op de projectrekening van de Koning Boudewijnstichting. De sponsoractie loopt nog steeds. Peters en meters die zich nog vóór het gieten van de klokken aanmelden, kunnen hun naam op één van de klokken laten vereeuwigen. De alfabetische sponsorlijst vind je op www.vredesbeiaard.be.

Subsidies

Daarnaast kan het vredesbeiaardproject rekenen op 95.000 euro Europese subsidies uit het programma Hageland + (Leaderprogramma) voor streekontwikkeling. De jury die de eenmalige projectoproep rond het vredesjaar 2018 opvolgde, erkende de meerwaarde van de vredesbeiaard voor Aarschot en de streek, voor de herinnering aan 1918 én voor de Europese vredesgedachte. 

Inhuldiging Vredesbeiaard op 11 november 2018

In de loop van maart 2018 start de aannemer van de torenwerken met de inrichting van de klokkenkamer. Ook zal hij de twee stenen wenteltrappen in de toren toegankelijk maken zodat het publiek de toren in alle veiligheid kan beklimmen. De inhuldiging van de Vredesbeiaard is gepland op zondag 11 november 2018.