Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

Foutmelding

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /files/moniqueswinnen/www.moniqueswinnen.be/includes/common.inc).

posticon Werken aan Groenhoef in Scherpenheuvel

Posted on wo, 03/04/2020 - 11:10 by Monique Swinnen

Provincie en stad bestrijden erosie

De stad Scherpenheuvel-Zichem en de provincie Vlaams-Brabant voerden erosiebestrijdingswerken uit aan het knelpunt ter hoogte van Groenhoef.

Bij hevige regenval kampen woningen en tuinen in de Oude Tiensebaan en Groenhoef regelmatig met water- en modderoverlast.

Deze problemen zijn te wijten aan afstromend water en modder van hoger gelegen, hellende akkerpercelen.

Om de overlast aan Groenhoef te beperken, werden er twee houthakseldammen  aangelegd: een dam van 91 meter en een van  89 meter. Aansluitend werd een geleidende aarden dam aangebracht.

We investeren 17.852,41 euro in deze werken om de water- en modderlast aan de Groenhoef in Scherpenheuvel-Zichem te bestrijden. Door de houthakseldammen en de geleidende dam, wordt het afstromend water vertraagd en bezinkt het sediment voor de houthakseldammen.

In het voorjaar komen er ook nog brede grasstroken, die een bijkomende buffer vormen voor het water en de modderstromen.

Onze provinciale erosiecoördinatoren staan de lokale besturen bij in het aanpakken van water- en modderoverlast, maar uiteraard is er voor water een totaalaanpak vereist. Ook de landbouwer moet hiermee rekening houden bij het bewerken van zijn of haar percelen.

De totale kostprijs van de werken bedroeg 19.836,01 euro.
 

Het is voor de stad Scherpenheuvel-Zichem niet het eerste erosiebestrijdingsproject.
Eerder plaatste de stad al een houthakseldam langs de Reynersveldweg en een strobalendam langs de Kwalijkstraat.
En binnenkort  starten de werken voor de aanleg van een erosiepoel langs de Kwalijkstraat.

Ook hier ondersteunt de provinciale erosiecoördinator de stad en financiert de provincie Vlaams-Brabant een deel van de werken.

 

Tags: 

posticon Heraanleg Braambeek te Linter in open bedding

Posted on di, 09/24/2019 - 09:49 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Linter, Aquafin, Tractebel en de watering ‘De Grote Gete’ gaan de Braambeek in Linter heraanleggen. De beek wordt ter hoogte van de Kwadeplasstraat opengelegd. Door opnieuw een een natuurlijke beekstructuur te maken, verkleint de kans op wateroverlast en wordt er gezorgd voor een betere waterkwaliteit.

Tags: 

posticon Werken aan Vijversbeek in Tremelo garanderen afvoer water en behoud beverdam

Posted on do, 05/23/2019 - 00:00 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant heeft de beverdam in de Vijversbeek in Tremelo verlaagd. Hiermee wil ze de normale afvoer van het beekwater garanderen en wateroverlast bestrijden. Het leefgebied van de bever wordt hiermee niet bedreigd omdat hun burcht en dam behouden blijven.

De laatste jaren is het aantal bevers, een beschermde diersoort, in onze regio sterk toegenomen.
Ook in de Vijversbeek en de Grote Laak in Tremelo vestigde zich een beverfamilie. Ze bouwde er een burcht met een dam.

Maar zo'n dam hindert de normale stroming in de beek. Dit leidt tot wateroverlast in het nabijgelegen woongebied.
Want na hevige regenval functioneert het waterbufferbekken, dat zich ten zuiden van de Kruisstraat bevindt, niet meer voldoende en komt het waterniveau in het gebied van de Vijversbeek te hoog te staan.

De Vijversbeek in Tremelo is een waterloop, die onderhouden wordt door de provincie Vlaams-Brabant.
De provincie werkte, in nauw overleg met de gemeente Tremelo en Natuurpunt, een plan uit om de problematiek aan te pakken.
De dam wordt verlaagd tot op het niveau dat het water voldoende kan doorstromen maar dat de toegang tot de beverburcht toch onder water blijft.

Zo voorkomen we dat er overlast ontstaat doordat het water onvoldoende kan doorstromen door de beverdam. Tegelijkertijd blijft het leefgebied van de bever, een koesterbuur van Tremelo, beschermd.

De beverdam op de Grote Laak, net stroomafwaarts de monding van de Vijversbeek, wordt ongemoeid gelaten omdat die geen wateroverlast veroorzaakt.

Tags: 

posticon Werken uitbreiding overstromingsgebied Nekkerbos in Grimbergen zijn klaar

Posted on wo, 02/06/2019 - 16:25 by Monique Swinnen

De werken om de buffercapaciteit van het gecontroleerde overstromingsgebied ‘Nekkerbos’ in Grimbergen uit te breiden zijn klaar. Hiermee pakt de provincie Vlaams-Brabant de terugkerende problemen van wateroverlast in het stroomgebied van de Maalbeek verder aan.

Tags: 

posticon Provincie onderhoudt 1.450 km waterlopen

Posted on ma, 12/03/2018 - 11:33 by Monique Swinnen

Tussen 1 december 2018 en 31 maart 2019 zorgt de provincie Vlaams-Brabant voor een grote schoonmaak van haar waterlopen. 

Tijdens het onderhoud van de waterlopen worden alle ongewenste materialen en voorwerpen verwijderd en onmiddellijk afgevoerd. Dat gaat dan om zwerfvuil, afval, afbraakmaterialen, takken, grove plantenresten en andere hindernissen. Dat materiaal kan immers opstoppingen in de waterloop of in overwelvingen veroorzaken waardoor lokaal het risico op wateroverlast toeneemt.

Een gespecialiseerde firma voert de werken uit. Soms gebeurt dit met de hand en merken de buurtbewoners het niet eens op. Onze medewerkers van de dienst waterlopen zorgen voor de opvolging ter plaatse.
Het winteronderhoud kost ruim 900.000 euro.

De provincie Vlaams-Brabant vraagt de eigenaars en gebruikers van percelen naast een waterloop een strook vrij te houden en doorgang te geven aan de aannemers die de werken uitvoeren.

Speciaal voor de mensen die langs een waterloop wonen, hebben we de brochure 'Wonen langs een waterloop' uitgegeven. Daarin staat uitleg over het onderhoud van beken en wat wij van de omwonenden verwachten. Iedereen die langs een waterloop woont, kan met zijn vragen over het onderhoud bij de provincie terecht. Wie de contactpersoon is in je buurt, vind je op de website van de provincie via de zoekterm “onderhoudswerken’', www.vlaamsbrabant.be/water.

Dijlebekken

Voor het Dijlebekken gaat het om 300 kilometer waterlopen, goed voor een investering van 220.000 euro.

De waterlopen in de gemeenten Boortmeerbeek, Haacht, Keerbergen, Rotselaar en Tremelo worden geruimd door firma Audenaert A. bvba uit Laarne.
De waterlopen in de steden en gemeenten Bertem, Bierbeek, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Leuven, Lubbeek, Oud-Heverlee, Overijse, Steenokkerzeel en Tervuren worden geruimd door de firma AD bvba uit Kalken.

Demerbekken/Netebekken

Voor het Demerbekken en Netebekken gaat het om 240 kilometer waterlopen, goed voor een investering van 103.000 euro door firma Geerts bvba uit Hechtel-Eksel.
Het gaat om waterlopen in de steden en gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Landen, Leuven, Lubbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge. Tienen en Zoutleeuw.

Benedenscheldebekken

Voor het Benedenscheldebekken gaat het om ruim 120 kilometer waterlopen, goed voor een investering van 165.000 euro, door firma Quintelier nv uit Dendermonde.
Deze waterlopen liggen in de gemeenten Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem en Opwijk.

Denderbekken

Voor het Denderbekken gaat het om 150 kilometer waterlopen, goed voor een investering van 115.000 euro, door firma Heyrman-De Roeck nv uit Beveren.
Deze waterlopen liggen in de gemeenten Affligem, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Liedekerke, Roosdaal en Ternat.

Zennebekken

Voor het Zennebekken gaat het om 225 kilometer waterlopen, goed voor een investering van 300.000 euro.
De waterlopen in de gemeenten Grimbergen, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst worden geruimd door firma A. Cocquyt uit Lochristi.
De waterlopen in de steden en gemeenten Beersel, Halle, Lennik, Linkebeek, Pepingen, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw worden geruimd door firma Quintelier nv uit Dendermonde.

Tags: 

posticon Inwoners van Aarschot nemen maatregelen tegen wateroverlast

Posted on di, 10/02/2018 - 15:08 by Monique Swinnen

Tijdens de infomarkt over waterpreventie van 26 september, ontvingen twee inwoners van Aarschot een cheque voor de waterpreventieve maatregelen die ze uitvoerden. Vlaams-Brabanders, die in overstromingsgevoelige zones wonen, kunnen provinciale subsidies krijgen om hun woning te beschermen tegen wateroverlast.

Twee inwoners van Aarschot namen maatregelen om hun woning te beschermen tegen wateroverlast. Ze ontvingen hiervoor respectievelijk 5.492,66 en 9.622,64 euro van de provincie Vlaams-Brabant voor de kosten die ze maakten om waterschade te vermijden. De provincie Vlaams-Brabant is de streekmotor achter de inspanningen om overstromingen en wateroverlast aan te pakken.

Maar wateroverlast kan niet alleen met collectieve maatregelen, zoals gecontroleerde overstromingsgebieden, bestreden worden. Want bij extreme weersfenomenen zal het nooit mogelijk zijn alle wateroverlast te vermijden. Er moet dus ook ingezet worden op het zoveel mogelijk vermijden en beperken van wateroverlast en -schade .

Het provinciaal subsidiereglement ‘waterpreventieve maatregelen’ biedt eigenaars die hun gebouw waterproof maken tot 75% subsidie, met een maximum van 7.500 euro voor een woning of een gebouw dat gebruikt wordt voor beroepsdoeleinden en tot 10.000 euro voor een gebouw in collectief gebruik.

Om goede resultaten te boeken, is een geïntegreerde aanpak, met inbegrip van studiewerk bij de woning zelf, noodzakelijk. Zulk maatwerk is erg arbeidsintensief. Daarom is het niet haalbaar om meteen in de hele provincie aan de slag te gaan en duiden we prioritaire projectgebieden aan. Naast Aarschot werden ook Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Sint-Genesius-Rode en Linter als eerste aangeduid.

Om de mensen zo goed mogelijk te begeleiden, werken we nauw samen met de gemeenten om de maatregelen te realiseren en zien we toe op de correcte uitvoering van de werken. Op die manier willen we snel tot goede resultaten komen zodat de mensen gespaard blijven van waterschade bij toekomstige wateroverlast.

Tags: 

posticon Eerste prijs waterrobuust bouwen

Posted on di, 09/25/2018 - 10:04 by Monique Swinnen

Woonzorgcentrum Dommelhof en LAVA architecten winnen eerste prijs waterrobuust bouwen.

Onze provincie is gevoelig voor overstromingen. De materiele en psychologische schade die een overstroming met zich meebrengt is niet gering. Nochtans bestaan er voldoende technische mogelijkheden om architecturale projecten uit te werken die in harmonie zijn met het watersysteem. Via de prijs ‘Waterrobuust bouwen’  willen we dergelijke projecten in de kijker zetten en belonen. We stimuleren zo architecten en bouwheren om na te denken over hoe ze hun gebouwen kunnen wapenen tegen overstromingen. Zo kunnen we samenwerken om schade zo veel mogelijk te vermijden in de toekomst.

posticon Kortenaken heeft hemelwaterplan

Posted on ma, 09/24/2018 - 16:41 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant geeft 28.477,35 euro aan de gemeente Kortenaken voor haar hemelwaterplan. Kortenaken heeft het derde afgewerkte hemelwaterplan van Vlaams-Brabant.

Vlaams-Brabant kreeg de laatste jaren af te rekenen met ernstige wateroverlast. De provincie hecht veel belang aan de bestrijding van wateroverlast en overstromingen.

Hemelwaterplan voor strijd tegen wateroverlast

‘De aanleg van overstromingsgebieden en bufferbekkens is hierbij niet voldoende. Er zijn meer maatregelen nodig. Zo moedigen we gemeenten aan om via de opmaak van een hemelwaterplan een integrale visie uit te werken om het water maximaal ter plaatse te houden en niet versneld af te voeren.

Bij de opmaak van het hemelwaterplan onderzoekt de gemeente hoe het water, afkomstig van bestaande en geplande wegen, woningen en (on)verharde oppervlakten, ter plaatse kan gehouden worden, infiltreren en vertraagd afgevoerd worden.

Kortenaken heeft derde hemelwaterplan

Kortenaken heeft als derde Vlaams-Brabantse gemeente, na Herent en Zemst, een afgewerkt plan. Zij ontvangt daarvoor een tussenkomt van 28.477,35 euro van de provincie.

Door de toenemende verhardingsgraad en de klimaatsopwarming is een toename van het risico op wateroverlast te verwachten. Het doel van dit hemelwaterplan is dit risico zo goed mogelijk proberen te beperken.
Zo wordt er zone per zone bekeken naar waar het hemelwater in de toekomst kan afwateren bij de aanleg van een gescheiden regenwaterstelsel. Hierbij werd rekening gehouden met hoe het water zoveel mogelijk ter plaatse kan gehouden worden door het regenwater te hergebruiken, te infiltreren en/of te bufferen. Als dit niet mogelijk is, werd elders gezocht naar ruimte voor infiltratie- en bufferbekkens zodat vertraagd kan afgevoerd worden naar grachten en beken en de druk op deze waterlopen verminderd wordt.

Het hemelwaterplan van Kortenaken omvat een beknopte omschrijving van de waterhuishouding in de gemeente.
Verschillende aspecten, zoals de situering van de waterlopen, de afstromingskaart, het rioleringsstelsel en infiltratiepotentieel, komen hierbij aan bod.

Daarnaast verdeelt het hemelwaterplan Kortenaken in een aantal deelzones waarvoor de waterhuishouding verder wordt toegelicht en een aantal maatregelen ter remediëring van de bestaande problemen worden voorgesteld. Het gaat hierbij onder andere om het plaatselijk bufferen van afstromend water om instroom in het rioleringsstelsel te verminderen, inrichten van overstromingszones, aanpassingen aan het rioleringsstelsel, aanleg van gescheiden rioleringsstelsels en aanpassingen aan grachtenstelsels en waterlopen om het waterbufferend vermogen te verhogen.

Tags: 

posticon Provincie bestrijdt modder in...

Posted on ma, 09/24/2018 - 15:29 by Monique Swinnen

Provincie bestrijdt modder in Asse, Beersel, Diest, Dilbeek, Landen en Scherpenheuvel-Zichem.

De provincie Vlaams-Brabant heeft, samen met de gemeenten Asse, Beersel, Diest, Dilbeek, Landen en Scherpenheuvel-Zichem erosiebestrijdingsmaatregelen uitgevoerd. Met deze ingrepen wil de provincie een einde maken aan de geregeld terugkerende water- en modderoverlast en de schadelijke gevolgen van erosie beperken.

Tags: 

Pagina's