Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

Foutmelding

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /files/moniqueswinnen/www.moniqueswinnen.be/includes/common.inc).

posticon Provincie investeert in fietspaden in Oud-Heverlee, Leuven en Zaventem

Posted on wo, 02/19/2020 - 10:51 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant investeert zo’n 1.345.487 euro in de aanleg van nieuwe fietspaden in Oud-Heverlee, Leuven en Zaventem.

Fietspaden langs de Waversebaan in Oud-Heverlee (en Leuven)

De provincie Vlaams-Brabant heeft  249.873,42  euro uitbetaald na de afronding van de werken aan de fietspaden op de Waversebaan, tussen de Boslaan en Blokkenstraat, in Oud-Heverlee.
Bij de start van de werken in 2018 betaalde de provincie al 315.247,01  euro uit. Dit brengt het totale subsidiebedrag op 565.120,43 euro.

De Waversebaan te Oud-Heverlee is de hoofdverbindingsweg tussen Heverlee via Oud-Heverlee naar Sint-Joris-Weert .

Het huidige aangelegde pad gaat over een lengte van 750 meter, namelijk vanaf het kruispunt met de Blokkenstraat langsheen het kruispunt met de Dorpstraat tot juist voorbij de Bosstraat.
De aanliggend verhoogd fietspaden in rode betonverhardinq van 1.75 m vervangen de oude fietspaden die bestonden uit een fiets- voetpad in verzakte betonstraatstenen van 1,20 m.

Buurgemeente Leuven start binnenkort ook met de aanleg van fietspaden op de Waversebaan, tussen de Herendreef en de grens met Oud-Heverlee. Daarvoor werd een subsidie van 572.450,59 euro toegekend en een eerste schijf van 286.225,29 euro uitbetaald. Ook hier komen aan beide zijden enkelrichtingsfietspaden van 1m75.

Fietspaden langs de Zaventemsebaan in Sint-Stevens-Woluwe

De provincie Vlaams-Brabant heeft een subsidie van 207.917,46 gegeven voor de aanleg van fietspaden in de Zaventemsebaan in Sint-Stevens-Woluwe (Zaventem).

Het huidige project start waar de reeds aangelegde fietsweg in de Zaventemsebaan nu doodliep op het bos en loopt via een gedeeltelijk verplaatste buurtweg. Het fietspad wordt nu doorgetrokken tot aan het kruispunt met de Eversestraat.

In totaal werd 350 m nieuw fietspad aangelegd bestaande uit een tweesporen betonverharding van 1,25m breed per spoor en daar tussenin een overfietsbare tussenstrook van 0,5m in platte kasseien met een groenvoeg.

Ter hoogte van het kruispunt met de Eversestraat werd aan de zuidkant een oversteek gemaakt door middel van een 3 m brede rode slemlaag om daarna door te lopen in een 3 m breed dubbelrichtingsfietspad in beton dat aansluit op de reeds bestaande betonverharding richting Evere.

De aanleg van deze fietsinfrastructuur zorgt voor een verbetering van de fietsrelaties in en rond het Woluweveld op het plateau van Moorsel.

We zijn zeer blij met de steun van de provincie voor dit prachtige fietspad waarmee we beschikken over een veilige verbinding door dit prachtig stukje open ruimte in Woluwe.

Investeren in fietsen

“Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat  woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt”.
 

Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor deze fietspaden komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Tags: 

posticon Provincie investeerde 5,9 miljoen euro voor nieuwe fietspaden

Posted on ma, 01/20/2020 - 11:44 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant gaf in 2019 5,9 miljoen euro voor 21 fietsprojecten in de Vlaams-Brabantse gemeenten. 

Investeren in fietssnelwegen 

Het voorbije jaar investeerden we 500.000 euro in een nieuw stuk fietssnelweg en verlichting op de F1 Mechelen-Brussel in Zemst. Bovendien zijn er in 2019 veel investeringen voorbereid.

In 2019 liepen ook enkele studies om nieuwe fietssnelwegprojecten te plannen en te ontwerpen, onder andere op de F24 (Leuven-Tienen), F25 (Leuven-Aarschot) en F27 (Leirekensroute, Londerzeel-Opwijk).

29,5 km nieuwe bovenlokale functionele fietspaden

In 2019 kregen Bierbeek, Boortmeerbeek, Dilbeek, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Oud Heverlee, Pepingen, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Drogenbos, Tienen, Wemmel en Zaventem 5,4 miljoen euro voor 20 fietsinfrastructuurprojecten op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk. Voor 6 projecten betreft het een eerste schijf: dit betekent dat de provincie een eerste deel uitbetaalde bij de start van de werken. Als alle werken gerealiseerd zullen zijn, zijn de projecten goed voor bijna 30 km nieuwe en veilige fietspaden.

De subsidies voor de fietssnelwegen en functionele fietsinfrastructuur komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% of voor fietssnelwegen zelfs 100% gesubsidieerd worden.
Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Recreatief fietsroutenetwerk 

Voor de verbinding van toeristische en cultuurhistorische attracties is er een bovenlokaal recreatief fietsroutenetwerk. Fietsen langs de fietsknooppunten is populair. Ook hiervoor kunnen gemeenten 40% subsidies krijgen van de provincie. In 2019 ontvingen gemeenten Bekkevoort en Lubbeek samen ruim 40.000 euro voor twee fietsprojecten.

Tags: 

posticon Plannen voor fietssnelweg F25 in Kessel-Lo klaar

Posted on wo, 12/18/2019 - 13:36 by Monique Swinnen

Fietspaden Eénmeilaan en Kesseldallaan krijgen make-over

De provincie Vlaams-Brabant heeft, in samenwerking met de stad Leuven, de plannen klaar voor het deel van de fietssnelweg F25 van Leuven naar Aarschot in Kessel-Lo. Het traject omvat de Eénmeilaan, vanaf de aansluiting met het Brugbergpad bij de gebouwen van De Lijn, en de Kesseldallaan tot aan de rotonde die aansluit op het Vuntcomplex. Op 19 december is er een infomoment voor de omwonenden.

De toekomstige fietssnelweg Leuven-Aarschot (F25) is 16 km lang en wordt een comfortabel alternatief voor de drukke en heuvelachtige Aarschotsesteenweg. 
De F25 vertrekt aan het station van Leuven, loopt grotendeels parallel aan de spoorweg door Kessel-Lo, Wilsele-Putkapel, Rotselaar, Wezemaal en Gelrode en komt via de spoorwegbrug tot aan het stationsgebouw in Aarschot.

Brede fietsinfrastructuur voor grote fietsstromen

De plannen voor de aanleg van het deeltraject van de fietssnelweg in Kessel-Lo zijn klaar. Dit deel van de fietssnelweg is 1,85 kilometer lang en bestaat er voornamelijk in om de bestaande infrastructuur te verbeteren en verbreden. Het doel is een brede, comfortabele fietssnelweg die in staat is de grote stromen fietsers veilig van en naar het centrum van Leuven te loodsen”. 

Het stuk fietspad op de Eénmeilaan met de platanenbomen wordt heraangelegd en verbreed. De bomen blijven ongemoeid en krijgen extra wortelruimte. Het fietspad en het voetpad worden gewisseld van plaats zodat conflicten tussen fietsers en voetgangers die naar de bushalte moeten, vermeden worden. Ook de bushalte op dit stuk wordt toegankelijk ingericht en ruimer.

Tags: 

posticon Provincie investeert 2,5 miljoen euro in fietspaden

Posted on ma, 12/16/2019 - 13:07 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant investeerde zo’n 2,5 miljoen euro in de aanleg van nieuwe fietspaden in Bierbeek, Boortmeerbeek, Pepingen, Zemst en Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos.

De provincie Vlaams-Brabant heeft een subsidie van 246.074,20 euro gegeven voor de heraanleg van fietspaden langs de Neervelpsestraat van aan de Dorpsstraat tot aan de Lovenjoelsestraat in Bierbeek.De Neervelpsestraat vormt een belangrijke lokale verbindingsweg tussen het hoofddorp Bierbeek en de woonkern Neervelp.
Over een lengte van 1400m werden hier of verhoogde aanliggende, in de zone 50, of vrijliggende, in de zone 70, enkelrichtingsfietspaden van 1,75 m breed in grijze betonverharding aangelegd.
 

De provincie Vlaams-Brabant heeft een subsidie van 447.545,84 euro gegeven voor de heraanleg van fietspaden langs de Bieststraat in Boortmeerbeek.
Het project bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Boortmeerbeek langs de Bieststraat tussen de Leuvensesteenweg (N26) en de spoorwegovergang te Hever. De aanleg van de fietspaden gebeurde naar aanleiding van rioleringswerken en de vernieuwing van de wegenis in de Bieststraat, Ida Vermeulenstraat en Pachthofstraat te Boortmeerbeek.
De Bieststraat verbindt de woonkernen Schiplaken en Hever en ontsluit de kern Hever naar de Leuvensesteenweg.
De Bieststraat ligt volledig buiten de bebouwde kom met een snelheidsregime van 50 km/uur. Over een afstand van ongeveer 900 m werden aanliggend verhoogde enkelrichtingsfietspaden met een breedte tussen 1,70 en 1,75 m in rode asfaltverharding aangelegd.

Tags: 

posticon 410.000 euro om opwaardering stationsomgeving Diest te versnellen

Posted on ma, 12/09/2019 - 15:43 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant wil de opwaardering van de stationsomgeving in Diest versnellen. Hiervoor investeert ze 410.000 euro in de heraanleg van het stationsplein, de bouw van het nieuwe busstation en de aanleg van een fiets- en voetgangersbrug over de Demer.

In het station van Diest nemen 2.500 reizigers dagelijks de trein. Diest is een belangrijk uitvalsbasis voor pendelaars naar Leuven of Brussel.
Om van de stationsomgeving van Diest een hoogwaardig regionaal openbaarvervoersknooppunt te maken, moet het stationsplein heraangelegd en een nieuw busstation gebouwd worden.

Om de uitbouw van de Diestse stationsomgeving te versnellen, investeren we 410.000 euro. Dit geld zal gebruikt worden voor de heraanleg van het stationsplein en de realisatie van het nieuwe busstation.

De provincie Vlaams-Brabant werkt immers aan de opwaardering van de stationsomgeving van Diest. Ze wil ervoor zorgen dat er een vlotte overstap mogelijk wordt tussen de verschillende vervoermiddelen. En dat er een omgeving gecreëerd wordt waar het aangenaam verblijven, wonen en werken is.

Ook voor de realisatie van de fiets- en voetgangersbrug over de Demer wordt budget voorzien.
“We steken een tandje bij voor de fiets. Als we willen dat de Diestenaar meer met de fiets of te voet naar het station komt, moeten we ook zorgen voor aangename en snelle routes voor zacht verkeer. Deze brug vormt daarbij een belangrijke schakel.

De provincie Vlaams-Brabant zorgt voor de coördinatie van het globale project en heeft hiervoor een raamovereenkomst met stad Diest, NMBS, De Lijn, het Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse Milieu Maatschappij en Interleuven.

posticon Ontwerp voor fietssnelweg F2 in Dilbeek is klaar

Posted on ma, 11/04/2019 - 10:31 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant rondde, in samenwerking met de gemeente Dilbeek en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de studie voor de fietssnelweg F2 af. De plannen voor de aanleg van het gedeelte tussen de Brusselse grens en het station Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek) zijn klaar. 

De toekomstige fietssnelweg Gent-Brussel (F2) is 55 km lang. Het traject tussen de Brusselse grens en het station Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek) dat nu klaar ligt om te gaan realiseren is 5,5 km lang.

posticon Ontwerpplannen voor fietssnelweg F25

Posted on wo, 10/02/2019 - 14:46 by Monique Swinnen
 
Ontwerpplannen voor fietssnelweg F25 in Holsbeek en Wilsele zijn klaar

Ontwerpplannen voor fietssnelweg F25 in Holsbeek en Wilsele zijn klaar

De provincie Vlaams-Brabant rondde, in samenwerking met de stad Leuven en de gemeente Holsbeek, de studie voor de fietssnelweg F25 af. De ontwerpplannen voor de aanleg van het gedeelte tussen Klein Langeveld  ( Holsbeek)-Pleinstraat (Holsbeek)- Puttebroekstraat (Wilsele)–Eendebroekstraat (Wilsele) zijn klaar. 

De toekomstige fietssnelweg Leuven-Aarschot (F25) is 16 km lang en vormt een autoluw alternatief voor de drukke en heuvelachtige Aarschotsesteenweg. De F25 vertrekt aan het station van Leuven en loopt grotendeels parallel aan de spoorweg doorheen Kessel-Lo, Wilsele-Putkapel, Rotselaar, Wezemaal, Gelrode, en komt via de spoorwegbrug tot aan het stationsgebouw in Aarschot.

Tags: 

posticon Provincie Vlaams-Brabant investeert voor nieuwe fietspaden in Dilbeek

Posted on di, 08/27/2019 - 13:37 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant investeert 1.555.449,18 euro in de aanleg van twee nieuwe fietspaden lansgheen de Jan De Trochstraat en de Brusselstraat in Dilbeek. Met de subsidies moedigen we gemeenten aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk.

Jan De Trochstraat, IJsbergstraat en Doylijkstraat

Het projectgebied omvat het gedeelte van de Jan De Trochstraat van aan de N8 tot aan de Wijngaardstraat, de IJsbergstraat van aan de N8 tot aan de spoorweg, en de Doylijkstraat van aan het kruispunt met de Roomstraat tot het kruispunt met de N282. De verbinding tussen de Jan De Trochstraat en Doylijkstraat vormt een belangrijke lokale verbindingsweg. Langs de Jan De Trochstraat lagen de fietspaden er voorheen in slechte staat bij.

Er is gekozen voor verhoogde, aanliggende enkelrichtingsfietspaden in de zone 50 km/uur en verhoogde, vrijliggende enkelrichtingsfietspaden in de zone 70 km/uur, telkens aan beide zijden van de weg. De nieuwe fietspaden zijn aangelegd in zwarte asfalt en lopen over een afstand van circa 2.660 meter.

De provincie Vlaams-Brabant heeft 422.003,69 euro uitbetaald na de afronding van de werken en de administratie aan de nieuwe fietsinfrastructuur langsheen de Jan De Trochstraat, IJsbergstraat en Doylijkstraat. Bij de start van de werken in 2017 betaalde de provincie al 875.421,13 euro uit. Dit brengt het totale subsidiebedrag op 1.297.424,82 euro.

Brusselstraat

De Brusselstraat is ...

 
 
 
 
Tags: 

posticon 263.539 euro voor nieuw fietspad in Landen

Posted on vr, 05/24/2019 - 00:00 by Monique Swinnen

Nieuwe verbinding tussen Landen en Overwinden

De provincie Vlaams-Brabant investeert 263.538,62 euro in de aanleg van een nieuw fietspad in de Overwindenstraat en Kruisboomstraat in Landen.

Het nieuwe fietspad verbindt Landen en Overwinden. De Overwindenstraat is gelegen in het centrum van Landen en de Kruisboomstraat verbindt deze straat met Overwinden. Langsheen deze wegen waren er voordien geen fietspaden en was er weinig of geen ruimte voor voetgangers.

Er is gekozen voor aanliggend verhoogde fietspaden van 1,75 meter binnen de bebouwde kom die in het buitengebied overgaan in vrijliggende fietspaden. De nieuwe fietspaden zijn aangelegd in rode beton.

De provincie Vlaams-Brabant heeft 128.333,32 euro uitbetaald na de afronding van de werken aan de nieuwe fietsinfrastructuur in de Kruisboomstraat. Bij de start van de werken in 2017 betaalde de provincie al 135.205,30 euro uit. Dit brengt het totale subsidiebedrag op 263.538,62 euro.
 

Investeren in fietsen

Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu. We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt.

Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor deze fietspaden komen uit het Fietsfonds.
Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, die voldoet aan normen over comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% gesubsidieerd worden.
Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest. 

Pagina's