Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

posticon Betere Hagelandse peren dankzij bodemscan

Posted on wo, 10/10/2018 - 20:33 by Monique Swinnen

Dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant krijgen de Hagelandse perentelers meer zicht op toestand van hun bodem. De Veris bodemscanner brengt de zuurtegraad, het gehalte organische stoffen en de geleidbaarheid van de fruitpercelen in kaart. Op die manier kunnen telers nauwkeuriger bemesten of bekalken, met als resultaat kwaliteitsvollere vruchten.

25% van het Vlaamse hardfruit wordt in Vlaams-Brabant geproduceerd. In het Hageland zijn peren daar een belangrijk onderdeel van.

De provincie Vlaams-Brabant zette, samen met de Boerenbond, de Bodemkundige Dienst van België en het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT), een project op het getouw om meer kennis te krijgen over de bodem en de kwaliteit van de peren. De Veris bodemscanner trekt ondiepe sleuven in de percelen en verzamelt een heleboel parameters. Dankzij deze gegevens kunnen de fruittelers peren van een nog betere en constantere kwaliteit produceren.

Het grote verschil tussen de Hagelandse en Haspengouwse perentelers is de grond die zij bewerken. De Hagelandse bodem kent meer variatie waardoor de vruchten meer van kwaliteit verschillen. Dankzij de scans wordt dit euvel weggewerkt en verkeert de bodem altijd in topconditie.

Tags: 

posticon Plukvers >>> Workshops appels voor leerlingen

Posted on di, 10/02/2018 - 15:22 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant organiseert in september en oktober workshops over appelen voor 760 leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs in 8 fruitteeltbedrijven.

Dat gezonde voeding belangrijk is, weet iedereen. Ook scholen doen hun best om leerlingen en ouders daarvan bewust te maken. Fruitdag, veggiedag, gezond ontbijt,....er zijn veel verschillende initiatieven. Het aanbieden van gezonde voeding alleen volstaat echter niet om tot gedragsverandering te komen. Willen we kinderen en hun ouders bewegen tot gezonde voedingsgewoonten, dan moet er ook aandacht zijn voor sensibilisering en educatie. De provincie Vlaams-Brabant steunt scholen met de workshops ‘Plukvers’ hierin.

Tags: 

posticon ‘Witte Goud’

Posted on di, 10/02/2018 - 15:17 by Monique Swinnen

Toerisme Vlaams-Brabant geeft witloof, asperges en bier een duw in de rug

Toerisme Vlaams-Brabant lanceert de campagne ‘Witte Goud’. Op die manier promoot ze, samen met de gemeenten Boortmeerbeek, Haacht, Keerbergen, Kampenhout, Kortenberg, Steenokkerzeel en Zemst, via fietstochten, wandelingen en proeverijen streekproducten zoals witloof, asperges en (wit)bier.

61 km fietsen op zoek naar het Witte Goud

De 61 km lange ‘Witte Goud’-fietsroute, op basis van knooppunten, rijgt  actieve landbouwbedrijven met hoeveverkoop, brouwerijen en fietsvriendelijke horeca netjes aan elkaar.
Startplaats voor de route is het beeld van de Witloofboer van kunstenaar Luc Mathijs in Kampenhout. Vlakbij Villa Lucie zal in het najaar 2019 het nieuwe Witloofmuseum de deuren openen.
De volledige Witte Goudroute bestaat uit 3 kleinere lussen.
Via de lus tussen Haacht en Keerbergen fietst men tijdens het seizoen vooral langs aspergevelden.
De lus die Boortmeerbeek met Kampenhout verbindt, zorgt ervoor dat men geen enkele brouwerij zomaar passeert.
De meest westelijke lus via Steenokkerzeel, Kortenberg en Zemst zorgt voor een ideale kennismaking met de witloofteelt. Daar wisselen landbouwbedrijven met grondwitloofteelt en op hydrocultuur elkaar netjes af.

Toerisme Vlaams-Brabant gaat, in samenwerking met de gemeenten, (fietsvriendelijke) horeca aansporen om tijdens het seizoen lekkere witte goud menu’s aan te bieden.
Daarbij wordt het principe van de korte keten niet uit het oog verloren. Lokale landbouwers en brouwerijen leveren hun witte goud producten aan de lokale restaurants en cafés.

Te voet het Witte Goud ontdekken

Het wandelnetwerk Demer en Dijle, dat eind november geopend wordt, telt 340 kilometer bewegwijzerde wandelpaden door Steenokkerzeel, Kortenberg, Kampenhout, Boortmeerbeek, Herent, Haacht, Keerbergen, Rotselaar, Begijnendijk en Aarschot.

Wandelen is ontdekken en het thema Witte Goud werd helemaal in de infogids toegelicht.

Vanuit Kampenhout is er een  witloofwandeling uitgestippeld en in Keerbergen wandelt men van midden mei tot eind juni via de Broekeleiwandeling langs aspergevelden.

Start grondwitloofseizoen op 7 oktober

Toerisme Vlaams-Brabant ondersteunt ook de start van de opening van het grondwitloofseizoen op 7 oktober 2018 bij de familie Cools in Zemst.
Het programma is gericht op beleving voor het brede publiek: witloof schieten met pijl en boog, uitproberen van de Witte Goudroute, gezellig wandelen, springkasteel met hindernissenbaan voor groot en klein, een ritje met de paardentram, en doorlopend rondleidingen ‘het witte goud’ door de plattelandsgidsen en grondwitlooftelers.

Geniet van de livemuziek en proef van een grondwitloofkroket uit het vuistje of een lekker grondwitloofsoepje.

De toegang is gratis. Het evenement is een organisatie van vzw Brussels Grondwitloof, de gemeente Zemst en de provincie Vlaams-Brabant. 

posticon Warme en droge zomer is zegen voor slakkenkweek

Posted on ma, 09/24/2018 - 14:16 by Monique Swinnen

Voor heel wat landbouwers was deze warme en droge zomer allesbehalve positief. Maar bij slakkenkwekerij Het Slakkenhof in Langdorp zijn de eigenaars in de wolken met de resultaten. “Dit warme seizoen is een zegen geweest voor onze slakkenkweek. Ze groeiden hierdoor als kool”, zeggen slakkenboerin en -boer Ingrid en Danny. Na een jaar van wat minder slakken kunnen ze nu op een zeer geslaagd kweekseizoen rekenen. “Waar heel wat mensen steen en been klaagden vanwege de hoge temperaturen en droogte deze zomer, wordt dat hier net bejubeld.”

Ingrid en Dany kozen bij de start van hun toch wel bijzonder bedrijf bewust voor de Algerijnse segrijnslak, een soort die niet kan overleven bij onze winterse temperaturen. “Mochten er ondanks al onze veiligheidsmaatregelen om het ontsnappen van deze beestjes tegen te gaan, toch enkele exemplaren de weg naar buiten vinden, dan zouden ze de winter niet overleven en geen ravage kunnen aanrichten in de omliggende tuinen”, zegt Ingrid, die als biologe de levenswijze van de beestjes maar al te goed kent.

Deze soort doet het dan ook beter bij omstandigheden zoals in het land van herkomst. “En dat is net deze zomer het geval”, reageert kweker Danny. “Er overleefden jonge slakken vanuit de winterperiode en ze hadden een sterkere groei. Dankzij deze warme zomermaanden kunnen we niet alleen meer, maar ook veel vroeger 'oogsten'. In plaats van de grootste slakken pas vanaf half oktober te kunnen verwerken in lekkers, konden we al medio augustus beginnen.”

De warme en droge zomer leverde bovendien mooie en kwalitatieve slakken op. Maar ook een experiment met bloemkool heeft de kweek geholpen. Door bloemkolen tussen de bakken te planten, hebben de jonge slakjes onmiddellijk voedsel ter beschikking, wat hun groei sterk versnelt. “Een droomjaar voor onze kwekerij”, besluiten Ingrid en Dany, die inmiddels aan heel wat gerenommeerde restaurants en bistro's hun slakken slijten. Ook particulieren kunnen er terecht om slakken te kopen.

Tags: 

posticon Gemeend landelijk

Posted on di, 08/28/2018 - 12:50 by Monique Swinnen

Ik engageer mij om de vragen en actiepunten uit de inspiratiefiches van de Landelijke Beweging op te nemen.
Ik ijver voor de erkenning van en het respect voor het Vlaamse platteland en zijn bewoners. Ik erken daarbij de onvervangbare rol van land- en tuinbouw als economische drager en beheerder van het landschap en de leefomgeving.

Tags: 

posticon Druiventro(t)s

Posted on vr, 07/13/2018 - 13:59 by Monique Swinnen

Een seizoen vol pittige activiteiten

Toerisme Vlaams-Brabant werkte, samen met de gemeenten Tervuren, Hoeilaart, Huldenberg en Overijse, het project ‘Druiventro(t)s , een seizoen vol pittige activiteiten’ uit.

De Druivenstreek heeft talrijke troeven. Het seizoen van de tafeldruif loopt immers van augustus tot oktober. De Druiventro(t)s-activiteiten variëren van thematische druivenwandelingen, fietstochten en bezoeken bij de serristen tot de befaamde jaarlijkse druivenfeesten.

Toerisme Vlaams-Brabant wil met ‘Druiventro(t)s’ de nodige impulsen geven aan de lokale economie. Zo worden logiesuitbaters, fietscafés, serristen en verkooppunten van streekproducten nauw betrokken bij dit project.

In een handige folder kan de bezoeker tips en informatie vinden over waar hij/zij kan logeren op basis van speciale druivenarrangementen.  Naast wandelingen en fietsentochten geeft de folder ook aan waar en wanneer de serristen bezocht kunnen worden en waar er streekproducten kunnen gekocht worden.

De themafolder ligt gratis ter beschikking in de diensten voor toerisme, bij de fietscafés en logiesuitbaters.

posticon Boeren met Klasse in de lift

Posted on wo, 07/04/2018 - 16:57 by Monique Swinnen

Boeren met Klasse’ zit in de lift. Dit provinciaal netwerk bundelt momenteel 98 Vlaams-Brabantse land- en tuinbouwbedrijven die hun deuren openzetten voor groeps- en klasbezoeken. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de start. Ook het aantal bezoekers zit in een stijgende lijn. Vorig jaar waren er dat 22.000, wat het totaal aantal brengt op 160.000 bezoekers.

Tags: 

posticon Week van de Korte Keten met Smaakhoeve en Dag van de Aardbei

Posted on do, 06/07/2018 - 12:26 by Monique Swinnen

Van 26 mei tot en met 3 juni zette de provincie Vlaams-Brabant, samen met de andere Vlaamse provincies, lokale streek- en hoeveproducten in de kijker tijdens de Week van de Korte Keten. Hiermee willen ze de afstand tussen klant en producent verkleinen. Bijzondere Vlaams-Brabantse projecten zijn de Smaakhoeve in het Hageland en de Dag van de Aardbei in Tildonk.

Korteketenverkoop in de lift

De Week van de Korte Keten wordt dit jaar, voor het eerst, in heel Vlaanderen georganiseerd en heeft als doel de afstand tussen de consument en de producent te verkleinen.

Waarom appels in de supermarkt kopen als je deze ook bij de boer om de hoek kan vinden? Dat de korteketenverkoop in de lift zit, bewijzen de cijfers. In maart 2018 waren er in Vlaams-Brabant 366 verkooppunten in de korte keten. Ter vergelijking: in oktober 2015 waren het er slechts 261. Dat is een toename van veertig procent op enkele jaren tijd.

Er werden er door de producenten allerlei activiteiten georganiseerd. Dat gaat van hoevepicknicks, proeverijen, rondleidingen, workshops tot opendeurdagen waarbij kinderen pasgeboren lammetjes een flesje mogen geven.

Onze provincie spant de kroon wat betreft het aantal activiteiten in het land. In totaal zitten we al aan veertig en er komen er nog dagelijks bij. We ondersteunen de organisatoren door promotiemateriaal ter beschikking te stellen en hun activiteit te promoten via een website. Daarnaast wordt er ook een krantje uitgegeven met daarin interviews met producenten, weetjes over de korte keten. Sportjournalist Maarten Vangramberen doet uit de doeken waarom hij zo verlekkerd is op groenten en fruit van bij ons.

 

Smaakhoeve zet Hageland op de culinaire kaart

Wat denk je van een uniek diner naast de fruitbomen op een boerderij? En dat met de culinaire rijkdom die het Hageland te bieden heeft, van verse hoeveproducten zoals appelen en peren tot grondwitloof en tal van verwerkte streekproducten.

Met dit unieke concept spelen de provincie Vlaams-Brabant en Streekproducten Vlaams-Brabant in op een aantal specifieke trends. Het lokale karakter geeft consumenten veel meer inzicht en kennis, waardoor ze weten wat ze eten. Een groot deel van de consument is zich bovendien ook steeds meer bewust van zijn ecologische voetafdruk, waarop de Smaakhoeve, net door dat lokaal karakter, erg op inspeelt. Tenslotte zie je dat pop-up stores en –restaurants momenteel ideale situaties zijn om bepaalde concepten te testen. De Smaakhoeve genereert een tijdelijk concept waarop gerenommeerde chefs uit de streek een platform krijgen om streek- en hoeveproducten te verwerken in een topkeuken. Dit kan hopelijk ook onze lokale horeca stimuleren om nog meer in te zetten op die lokale producten.

Een Smaakhoeve is bovendien een uitgelezen kans om je bedrijf op een andere manier in het daglicht te zetten. Zo tonen voor de edities dit jaar Fruit Vanhellemont, op de recent overgenomen site Reynaerts in Tienen, en Speelboerderij Ravot uit Glabbeek met trots hun hoeve. We hopen alvast dat veel Hagelanders zullen komen genieten van het heerlijke streekmenu van onze chefs, dit jaar respectievelijke Pascal Van Couteren van restaurant Het Land aan de Overkant en Bart De Bondt uit Tienen.

De Smaakhoeven vinden plaats op 1,2 en 3 juni bij Fruit Vanhellemont, site Reynaerts in Tienen met chef Pascal Van Couteren en op 14, 15 en 16 september bij Speelboerderij Ravot in Glabbeek

Dag van de Aardbei gaat Lekker Lokaal

Op zondag 27 mei wordt de 63ste editie van de Dag van de Aardbei georganiseerd.

‘De aardbeientelers stellen voor de 63ste keer hun mooiste aardbeien tentoon. Het Koninklijk Nationaal Verbond van Aardbeientelers organiseert sinds 1955 de nationale aardbeiententoonstelling’, zegt Etienne Elpers, voorzitter van het Koninklijk Nationaal Verbond van Aardbeientelers.

Dit gaat gepaard met een streekmarkt waar lokale producenten al hun lekkers te koop aanbieden. Plaats van afspraak is de Engelenburcht in Tildonk (Haacht).
Daarvoor werkt de provincie Vlaams-Brabant samen met een aantal partners zoals het Steunpunt Hoeveproducten van KVLV.

‘Dat wordt een dag voor het hele gezin’, zegt gedeputeerde Swinnen. ‘Naast het marktje met 35 standhouders en de jaarlijkse aardbeiententoonstelling, waar ook bezoekers hun stem mogen uitbrengen, is er heel wat randanimatie’.

Zo staat er een mobiele kinderboerderij, kinderen kunnen een fruittattoo laten zetten, Frans’ Connection treedt op, er worden huifkartochten ingericht, gratis rondleidingen gegeven in het belevingscentrum ’14-’18 en de gemeente Haacht opent het landbouwleerpad ‘Langs Haachtse Velden’.

Pagina's