Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

posticon (H)Op Smaak

Posted on di, 09/17/2019 - 10:58 by Monique Swinnen

Als de hoge hopranken hun zachte geur verspreiden, is het tijd om te plukken en te feesten.

Affligem, Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Opwijk en Aalst vormen de oudste hopregio van Vlaanderen. De teelt zette hele dorpen aan het werk en de oogst gaat vandaag nog steeds gepaard met feest! Van 25 augustus tot 22 september 2019 trakterden deze gemeenten hun gasten op fietstochten, wandelingen, bierproeverijen, hoppluksessies en bruisende dorpsfeesten onder de noemer (H)Op Smaak.

Het land van de hop

Wie in de zomermaanden de heuvelachtige streek van  Affligem, Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Opwijk en Aalst doorkruist, wordt er getroffen door de groene hopstaken op de velden.
Sinds de 14de eeuw ontstond er een rijke hopcultuur, want dankzij de vruchtbare leemgronden bloeide de hop weelderig. Men ontdekte dat bier beter bewaard kon worden door toevoeging van hop. Vandaar dat hop en bier onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Als de metershoge hopranken hun zachte hopgeur over de streek verspreidden, was de tijd rijp voor de hoppluk. Deze traditie zette ooit hele dorpen aan het werk. En net zoals toen wordt er tijdens en na de pluk vrolijk gefeest.

(H)Op Smaak

De (H)Op Smaak-campagne is een initiatief van Toerisme Vlaams-Brabant in goede samenwerking met de hopgemeenten. Hop kent geen grenzen en groeit over de provinciegrenzen tussen Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen heen.  
Dit stukje erfgoed dat mensen hier nog koesteren en vieren, mag niet verloren gaan. Zeker tijdens deze hopmaand, dan komen de Brabantse Kouters (H)Op Smaak.

Tags: 

posticon Rolschaatspiste domein Kessel-Lo terug open voor publiek

Posted on za, 08/31/2019 - 21:27 by Monique Swinnen

Bart Swings test gerenoveerde rolschaatspiste

De rolschaatspiste in het provinciedomein Kessel-Lo, die uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk gesloten was, is terug open voor het publiek. De provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven herstelden de defecten. 
De rolschaatspiste in het provinciedomein Kessel-Lo werd in de jaren ’80 aangelegd en dient onder meer als trainingspiste voor de leden van rolschaatsclub Heverlee.
Omwille van de ouderdom van de piste deden zich de voorbije jaren een aantal mankementen voor.  Na de laatste winter bleken er een aantal defecten die, om veiligheidsredenen, leidden tot een tijdelijke sluiting van de piste.

Omdat we belangrijk vinden dat zoveel mogelijk mensen hun sport kunnen uitoefenen in goede en veilige omstandigheden, hebben we werken uitgevoerd om de piste terug bruikbaar te maken.Onze medewerkers van het provinciedomein maakten de site, inclusief de zijgoten, vrij van vegetatie. De stad Leuven dichtte de zijgoten met dolomiet en herstelt de barsten in de groeven van de piste.

 

 
 
 
 
 
Tags: 

posticon 24 HANDIGE FIETSFICHES PROMOTEN HET FIETSNETWERK

Posted on do, 08/29/2019 - 23:30 by Monique Swinnen

Om het fietsnetwerk te promoten, brengt Toerisme Vlaams-Brabant 24 fietsfiches uit op een handig A5-formaat. Op elke fiche staat een suggestieroute op het fietsnetwerk met een kaart van de route, een korte uitleg, de knooppunten, het startpunt, een hoogteprofiel en links naar het routemeldpunt, en het volledig aanbod van fietssuggestieroutes op de website.

De toeristische infokantoren, fietsvriendelijke cafés en logies krijgen begin september éénmalig een pakket fiches van de route(s) in hun omgeving toegestuurd en kunnen nadien bijbestellen. Dat is gratis voor partners in gemeenten die deel uitmaken van het samenwerkingsverband.

NAAR DE OVERZICHTSKAART MET DE 24 FIETSSUGGESTIEROUTES

 
 
 
 
 
 
 
 
Tags: 

posticon Provinciale landschapsdag

Posted on di, 08/27/2019 - 13:46 by Monique Swinnen
 
 
 
 

12.09.2019 - PROVINCIALE LANDSCHAPSDAG 

Focus: Artistieke expressie in het landschap

Het landschap in Vlaanderen staat erg onder druk. Verstedelijking en banalisering rukken almaar op, terwijl de nood aan karaktervolle plekken met open ruimte, groen en rust evenzeer toenemen. In hoeverre kunnen artistieke expressie en (landschaps)architectuur het tij keren en de eigenheid van cultuurlandschappen opnieuw versterken en zelfs herstellen?

Op de jaarlijkse landschapsdag staat dit thema centraal. We verruimen onze horizon, gaan in dialoog met elkaar, toetsen verschillende visies en laten ons inspireren door enkele boeiende voorbeeldpraktijken.

 
 
 
 
 
 

posticon GROENE GORDEL & HAGELAND MAGAZINE KRIJGT FACELIFT.

Posted on di, 08/27/2019 - 13:27 by Monique Swinnen

In de loop van deze week krijgen de toeristische partners een eerste levering van het vernieuwde Groene Gordel & Hageland Magazine. We stopten het vol nieuwe rubrieken en nieuwe illustraties en maten het een frisse lay-out aan. Ook het wandelboekje in het midden kreeg gloednieuwe, handige, uitneembare wandelfiches. Het magazine wordt deze week geleverd bij het verdeelnet. 

DOORBLADER HET MAGAZINE

 

 
 
 
 
Tags: 

posticon Waterwerken Het Vinne van start

Posted on di, 08/27/2019 - 13:17 by Monique Swinnen
 

In provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw is het omvangrijkste natuurherinrichtingsproject in ons land van start gegaan. Het grootste natuurlijke meer van Vlaanderen ondergaat een grondige sanering van de bodem nadat een dalende waterkwaliteit werd vastgesteld. Deze achteruitgang bedreigt de rijke biodiversiteit van het meer. De unieke biotoop op en rond Het Vinne zou tegen eind 2021 volledig hersteld moeten zijn. Tijdens de werken blijft het provinciedomein toegankelijk voor het publiek.

Bedreiging voor fauna en flora

Het Vinne is een belangrijke trekpleister voor een grote variatie aan zeldzame moerasvogels, vissen, amfibieën, insecten en planten en is een op Europees niveau beschermd natuurgebied. Helaas verstoort een teveel aan organisch materiaal op de bodem van het meer het natuurlijke evenwicht.​

 
 
Tags: 

posticon 2019 erg goed gestart voor het toerisme in Vlaams-Brabant

Posted on di, 08/27/2019 - 13:12 by Monique Swinnen

Na het recordjaar van 2018 is ook 2019 goed begonnen. Het aantal aankomsten en overnachtingen in Vlaams-Brabant zijn de sterkst stijgende in Vlaanderen. Vooral het aandeel Belgen is sterk gestegen (+9,5%).

Logies doen het goed
Uit de cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat in Vlaams-Brabant het aantal overnachtingen in 2019 is toegenomen ten opzichte van 2018. In de eerste 3 maanden waren er al 464.566 overnachtingen geregistreerd, wat overeenkomt met een toename van 4% ten opzichte van 2018.

Zo is er een o.a. een stijging van toeristen uit Spanje (+ 16,9%), Italië (+ 15,4%) en de Verenigde Staten (+ 16,9%). In absolute cijfers is het binnenlands toerisme het sterkst gestegen. Zo waren er in de eerste 3 maanden van 2019 bijna 20.000 overnachtingen meer geregistreerd van Belgen die naar Vlaams-Brabant kwamen. Dit komt overeen met een stijging van 9,5%.
Vlaams-Brabant heeft heel wat te bieden, zowel voor bezoekers uit binnen- of buitenland. Ze komen voor ons bier, voor een bezoek aan Leuven of om te fietsen en te wandelen door onze groene landschappen.

Sterkste stijger van Vlaanderen
Met de stijging van het aantal overnachtingen van 4% is Vlaams-Brabant de sterkst stijgende provincie van Vlaanderen. Op Vlaams-niveau was er een kleine terugval van 1,3%.
Toerisme Vlaams-Brabant werkt de laatste jaren nauwer samen met de gemeenten via een thematische aanpak. Deze formule blijkt aan te slaan. Zowel de toeristen, de gemeenten als de ondernemers zijn tevreden en gaan verder op de ingeslagen weg.

 
 
 
 
 
Tags: 

posticon Meer speelplezier langs de wandelpaden

Posted on di, 08/20/2019 - 13:55 by Monique Swinnen

Toerisme Vlaams-Brabant heeft in 10 gemeenten langs het wandelnetwerk ‘Demer en Dijle’ speeltuigen geplaatst. Hiermee wil ze de beleving en de kindvriendelijkheid langsheen het wandelnetwerk verhogen.

De opening van het wandelnetwerk Demer en Dijle in 2018 was het sluitstuk van een omvangrijk project, dat een serieuze boost betekende voor het wandelaanbod in onze provincie. Goed 1.000 km wandeltrajecten kwamen er vorig jaar bij, 665 km in Brabantse Kouters (waarvan 300 km digitaal) en 340 km in Demer en Dijle.

Bezoekers van het wandelnetwerk ‘Demer en Dijle’ kunnen drie verschillende soorten spelelementen ontdekken: en totempaal in de vorm van een woudgeest, levende wilgenconstructie en een houten steltenparcours, verspreid over twee verschillende locaties. De wilgenconstructie zijn takken van een knotwilg die in elkaar werden geweven tot een tunnel of hut. Kinderen kunnen hier ravotten, verstoppertje spelen of gewoon klimmen en klauteren in een groene omgeving met materialen uit de natuur.

Naast Keerbergen werden er ook in Aarschot, Begijnendijk, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Kampenhout, Kortenberg en Rotselaar dergelijke speeltuigen geplaatst

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tags: 

posticon (Sp)rankelend Hageland

Posted on ma, 07/01/2019 - 15:25 by Monique Swinnen

Hoe  smaakt de Hagelandse wijn? Ontdek dat met de nieuwe aromakaart. Toerisme Vlaams-Brabant organiseert, samen met de gemeenten Aarschot, Bekkevoort, Geetbets, Holsbeek, Lubbeek, Tielt-Winge, Tienen en Rotselaar, ‘(Sp)rankelend Hageland’. Tijdens vier wijnweekends, tussen 17 augustus en 8 september, kan men kennis maken met de Hagelandse wijnbouwers en hun wijnen leren kennen.  Op 1 juli wordt de wijncampagne en de nieuwe aromakaart gelanceerd.

Binnenkort hangen de Hagelandse wijngaarden weer vol sappige druiven en kan de oogst beginnen. Het Hageland gaat steeds verder in zijn ontwikkeling als Vlaamse wijnstreek bij uitstek.

Met de wijnfietsroutes fietst men gemakkelijk van wijndomein naar wijngaard of wijnkasteel. Tijdens deze vier weekends valt er onderweg heel wat te beleven.

Pagina's