Hagelandse BloesemweekendDe lente is aangebroken en binnenkort staan de fruitgaarden weer in bloei. De kleuren en de geuren van appel-, peren- en andere bloesems zijn een attractie voor het Hageland. Daarom organiseert Toerisme Vlaams-Brabant, samen met de gemeenten Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Tienen en Zoutleeuw, van 24 tot 26 april een Hagelands Bloesemweekend vol smakelijke wandelingen, fiets-, paarden- en ezeltochten.

Het Hageland is van oudsher een fruitland en een van dé fruitstreken van België. ‘Het Hageland is met zijn meer dan 3.400 hectare appel- en perenboomgaarden goed is voor maar liefst een kwart van de totale Vlaamse fruitproductie.
De boomgaarden staan er dik geplant en dat levert in de lente een prachtig bloesemweelde op in het golvende landschap. Toerisme Vlaams-Brabant wil dit aspect van het Hageland in het licht stellen. Omdat het Hageland nog niet zo bekend is, kan men er nog ongestoord wandelen en fietsen tussen de bloesems.
Daarom  hebben de gemeenten  Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Tienen en Zoutleeuw de handen in mekaar geslagen om, met de hulp van Toerisme Hageland en Toerisme Vlaams-Brabant, een Hagelands Bloesemweekend uitgewerkt.

Van 24 tot en met 26 april 2015 worden er tal van smakelijke wandelingen, fiets-, paarden- en ezeltochten georganiseerd.

Programma: >>>

Vrijdag 24 april: 
Nocturnewandelingen in Zoutleeuw Exclusieve avondwandelingen van 4 km langs de sfeervol verlichte plantages van Healthy Fruit, een Hagelands topbedrijf bekend om zijn milieubewuste teelt en kwaliteitsfruit
 

Zaterdag 25 april:
*Ezelwandelingen en appelpannenkoeken in Zoutleeuw Wandel mee met ezels van Den Dolaard en smul van lekkere pannenkoeken met Hagelandse appeltjes van Bistro Het Vinne, een aanrader voor kinderen! Je ontdekt volop de bloesemovergoten omgeving aan de overkant van het prachtige natuurdomein Het Vinne. Je kan starten op een gekozen tijdstip.  

*Smaakvolle bloesemwandelingen in Landen en Zoutleeuw Geniet te voet of vanop een huifkar  van een bloesemrijke wandeling (6 km) langs fruitplantages! Er wordt een simultaan vertrek voorzien vanuit Brasserie De Rietgors in Attenhoven (Landen) en vanuit Halle-Booienhoven. Onze gidsen zijn de ervaringsdeskundigen van Healthy Fruit. Voor de allerkleinsten wordt een pluktreintje voorzien. Luister naar enkele bloesemgedichten van de stadsdichteres van Zoutleeuw en proef  van heerlijke fruitige Hagelandse lekkernijen in een “pop-up bloesemlounge”.

*Verrukkelijk vrije bloesemwandeling in Tienen Vrije wandeling van 8 km, met boeiende rondleidingen door passionele fruittelers. Aan het startpunt krijg je een folder met routebeschrijving en informatie. 

*Vrije wandel- en fietstochten langs prachtige boomgaarden in Zoutleeuw
Knabbel en babbel wandeling in Zoutleeuw In een rustig tempo en met veel proef- en doestops wandel je 5 km rond het meer. Proef en geniet van de verbazingwekkende smaken en geuren van Het Vinne.
 

Zondag 26 april:
*Vrije wandel- en fietstochten langs prachtige boomgaarden in ZoutleeuwBloesemweekend Hageland

*Prinsheerlijke koetstochten langs bloesems in Kortenaken Prachtige paardentochten met koetsen en huifkarren langs weelderige fruitplantages, een woordje uitleg aan Kasteeltje in Miskom door fruitkweker Stefan Veulemans en tenslotte langs het superexclusieve domein van Kasteel Vroenhoven. 

*Bijen- en bloesemdag in Hoegaarden Bij-zonder fruitige familiedag met heel wat (kinder)animatie in De Tuinen Van Hoegaarden.

*Grappige bloesemactiviteiten met Nonkel Jef in Glabbeek Grappige bloesemwandeling in het gezelschap van Nonkel Jef (5 km), bloesemfietstocht (25 km) en –looptocht (7 km) in Glabbeek. Geniet na met enkele lekkere streekproducten (vanaf 16 uur).

 

Het Hagelands bloesemweekend is een samenwerking van Toerisme Vlaams-Brabant, Toerisme Hageland, Toerisme Zoutleeuw, Healthy fruit, Den Dolaard, Provinciedomein Het Vinne, Bistro Het Vinne, Brasserie De Rietgors, Toerisme Landen, Toerisme Tienen, Technische dienst Tienen, Tiense fruittelers, Toerisme Kortenaken, Hagelandse Aanspanning en Vrienden, fruitbedrijf Stefan Veulemans, Kasteel Vroenhoven, Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Toerisme Glabbeek, Belgische Fruitveiling.

Tags: