Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

posticon Veiliger naar basisschool De Verre Kijker in Bekkevoort

Posted on wo, 12/13/2017 - 00:00 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant geeft een subsidie van 50.000 euro aan de gemeente Bekkevoort om de verkeersveiligheid aan en naar de Gemeentelijke Basisschool De Verre Kijker te verbeteren.

‘We geven een subsidie van 50.000 euro voor werken die de schoolomgeving en de schoolroutes veiliger moeten maken voor stappers en trappers. Deze werken dragen bij aan een duurzamer woon-schoolverkeer’’. ‘Met de provinciale subsidie ondersteunen we een reeks van maatregelen en maken we zo de route naar school en de schoolomgeving nog aantrekkelijker en veiliger’.

De schoolomgeving van GBS De Verre Kijker kampt met knelpunten. Zo zijn de leerlingen onvoldoende zichtbaar in het straatbeeld aan de ingang van de Oude Leuvensebaan. Ook is er geen veilige fietsverbinding van en naar de school via de Hulststraat en is er een gebrek aan fietsenstalling op school. 

posticon Provincie en landbouwers werken samen aan aangenaam platteland.

Posted on ma, 05/05/2014 - 00:00 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant lanceert een wedstrijd die land- en tuinbouwbedrijven beloont als ze hun bedrijf integreren in het landschap. Verder is er een vernieuwde kaart over ‘Boeren met Klasse’. Dit netwerk stimuleert kinderen, jongeren en volwassenen om een hoeve te bezoeken en zo kennis te maken met het echte landbouwleven. Tenslotte kunnen fietsers en wandelaars dit jaar opnieuw gaan picknicken op een land- of tuinbouwbedrijf via ‘Picknick een hoeve’.

De provincie Vlaams-Brabant onderneemt, samen met de land- en tuinbouwers uit de regio, nieuwe stappen om het platteland aangenaam te maken.

Wedstrijd landschapsintegratie

De provincie Vlaams-Brabant verleent al enkele jaren advies aan land- en tuinbouwers die hun bedrijf willen integreren in het omliggende landschap. De provinciale landschapsarchitect zorgt hierbij voor de opmaak van de landschapsplannen.
 

Dit jaar organiseren we, samen met de provinciale landbouwkamer, een wedstrijd om deze landschapsintegratie nog extra te bevorderenEr zijn twee categorieën: één voor reeds gerealiseerde landschapsplannen tussen 2010 en 2014, en één voor nieuwe landschapsplannen. Voor deze twee categorieën stelt de provinciale landbouwkamer in totaal 20.000 euro ter beschikking.
 

Deelnemers voor de 1ste categorie, reeds gerealiseerde landschapsplannen, moeten zich melden voor 1 oktober 2014 bij de provincie. Deelnemers voor de 2de categorie, nieuwe landschapsplannen, kunnen deelnemen aan de wedstrijd door zich ten laatste op 15 juli 2014 aan te melden bij de provincie.

Meer infowww.vlaamsbrabant.be/bloeienderf

Boeren met klasse
Consumenten staan er vaak niet bij stil dat een groot deel van wat we eten van de boerderij komt. De afstand tussen producent en consument is groot en het 'boerenleven' lijkt soms zo ver af.

Via het provinciaal netwerk ‘Boeren met klasse’ willen we deze kloof verkleinen door het brede publiek op een levensechte manier in contact te brengen met het hedendaagse platteland en actieve land- en tuinbouwbedrijven.

Het aanbod van te bezoeken bedrijven breidde dit jaar verder uit en telt nu 72 land- en tuinbouwbedrijven.

Deze 72 bedrijven verschillen van elkaar door hun specialisatie in uiteenlopende teelten en diersoorten. Men vindt er onder meer boerderijen met koeien, varkens, wijngaardslakken of ezels. Er zijn akkerbouwers, fruittelers, wijnbouwers, telers van miniwitloof en sappige druiven. Bovendien leeft elke boerderij volgens de seizoenen en kan men ze gerust tweemaal bezoeken.

Heel wat boerderijen uit het netwerk bieden heerlijke hoeveproducten aan. Proeven hoort er dus ook bij. Op een aantal bedrijven kan men zelf oogsten.

In 2013 hebben de bedrijven uit het netwerk zo’n 22.500 bezoekers ontvangen en rondgeleid.

Het volledige aanbod is gebundeld in een vernieuwde kaart van Boeren met klasse. Deze kan besteld of gedownload worden via www.vlaamsbrabant.be/boerenmetklasse